”Suntem interesaţi în colaborarea în domeniul tehnico-militar. Există o intenţie manifestată de autorităţile ruse într-o colaborare între compania rusă Tupolev şi Romaero”, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei şi şeful Agenţiei Federale Rossotrudnicestvo, Konstantin Kosaciov, au semnat vineri protocolul lucrărilor sesiunii a XI-a a Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică.

”Lucările noastre s-au axat în principal pe mai multe domenii, dintre care aş menţiona domeniul energetic, al agriculturii, transporturilor, al cercetării ştiinţifice. Au fost înaintate propuneri din partea română şi rusă pentru programul de acţiune în scopul dezvoltării care a fost semnat deja la sesiunea anterioară a comisiei mixte. Sunt propuneri interesante, partea română a menţionat o seamă de obiective în domeniul energetic al industriei siderurgice, chimice, agricultură, infrastructură, în care aşteaptă colaborarea mediilor de afaceri din Rusia”, a mai spus Vosganian. Potrivit oficialului, există un interes major al României de a valorifica potenţialul pieţei ruseşti. De asemenea, discuţiile din domeniul energetic au avut o ”pondere importantă”.

”S-a menţionat colaborarea în dezvoltarea infrastructurii pentru depozitarea subterană a gazelor naturale pe teritoriul României, participarea companiilor ruse la construcţia şi modernizarea unor centrale electrice de cogenerare de înaltă eficienţă în România însoţite de furnizarea de gaze naturale pentru funcţionarea acestora. Posibilitatea încheierii unor contracte directe cu Gazprom pentru furnizarea gazelor naturale fără intermedieri, armonizarea poziţiei Federaţiei Ruse cu obligativitatea României ce decurge din statutul său de membru al Uniunii Europene privind regimul aplicabil conductelor transfrontaliere, apoi încurajarea reciprocă a investiţiilor în tehnologii inovatoare şi participarea companiilor ruseşti la alcătuirea de clustere”, a mai afirmat ministrul Economiei, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că s-a menţionat invitaţia adresată premierului Victor Ponta de a vizita Federaţia Rusă.
”Vom avea în curând o vizită a ministrului de Externe român la Moscova. Este posibil să am şi eu, în această toamnă, o întâlnire cu omologul din Guvernul Federaţiei Ruse. De asemenea, s-a realizat o evaluare a lucrărilor comisiei mixte împreună cu domnul copreşedinte şi în acelaşi timp organizarea unor forumuri economice în cadrul Consiliului de Afaceri ce însoţeşte comisia noastră”, a mai spus Vosganian .