Criza produsă de pandemia de coronavirus a afectat grav afacerile și economia. În acest context se află și o fabrică de anvelope din Drobeta Turnu Severin. Peste 220 de angajați ai fabricii vor fi concediați, în prag de sărbători, din cauza lipsei de comenzi pe fondul crizei sanitare. Firma cu capital majoritar american și-a încetat activitatea, după ce nu au mai fost comenzi din cauza crizei sanitare.

În unitatea economică nu se mai lucrează de aproximativ două luni din cauza lipsei comenzilor. Cei aproape 350 de salariați au fost trimiși acasă, fiind plătiți cu 75% din salariu de către angajator. Cum comenzile nu au revenit și situația economică nu s-a redresat, conducerea a decis să concedieze 220 de angajați, aceștia fiind trimiși în șomaj.

Restul vor fi plătiți în continuare cu 75% din salariu de către angajator până la reluarea activității, cel mai probabil în primăvara anului viitor, când comenzile ar putea reveni. Cele 220 de disponibilizări vor avea ca efect majorarea ratei șomajului în Mehedinți, aflată deja în ușoară tendință de creștere, de la 6% la începutul lunii octombrie, la 6,12% la 1 decembrie. În acest județ, rata șomajului este mai ridicată cu aproximativ 1% față de media pe țară, precizează Rador.

Rata șomajului a crescut în luna octombrie

La începutul lunii decembrie, INS a publicat datele cu privire la rata șomajului în România, în luna octombrie. Potrivit datelor INS, rata şomajului în formă ajustată sezonier a înregistrat o creştere cu 0,2 puncte procentuale în luna octombrie a acestui an, faţă de luna septembrie.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3% în luna octombrie 2020, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, respectiv 5,1%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477.000 de persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (455.000 de persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (350.000 de persoane).

Potrivit datelor publicate de INS, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaţilor şi 4,1% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna octombrie 2020.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.