"Este o discuţie pe care o vom avea la momentul când se va elabora bugetul. Timbrul de mediu s-a atacat tot timpul în instanţa, iar statul trebuie să plătească eşalonat foarte mulţi bani pentru cei care au plătit acest timbru de mediu. (…) Problema nu este neapărat cum să alimentăm (Administraţia Fondului pentru Mediu n.r.), pentru că dacă vă uitaţi 70% din fondurile pe care le-au avut nu s-au cheltuit. Deci nu e problema colectării ci problema cheltuirii şi dezvoltarea de programe în această zonă şi pentru a face un mediu mai prietenos", a explicat Daniel Costantin, la Digi24.

Întrebat dacă vor exista măsuri compensatorii pentru industria auto ce reclamă că, odată cu eliminarea timbrului de mediu, industria autohtonă de autovehicule va scădea cu 30% şi se vor pierde 15.000 de locuri de muncă, vicepremierul a confirmat că vor exista, dar vor fi prezentate public, "numai după ce le vom discuta cu dânşii".

"Sigur că vor exista (măsuri compensatorii n.r.), după ce le vom discuta cu dânşii le vom prezenta şi public. Cu siguranţă producţia de autovehicule este foarte importantă pentru ţara noastră şi vorbim de doi mari producători, într-adevăr cu capital străin, dar care de-a lungul timpului au avut deschidere guvernamentală foarte mare şi vor avea în continuare. Eu ca ministru al Mediului voi fi preocupat ca pe piaţa românească să fie autovehicule cât mai noi şi care să polueze cât mai puţin", a precizat Constantin.

Acesta a afirmat că, deşi au existat diverse discuţii despre introducerea unei accize în preţul carburantului, atât la nivel tehnic cât şi politic, această măsură nu a fost suficient fundamentată şi "nu poate intra în discuţie, cel puţin acum".

"Acciza în preţul carburantului este o discuţie care a fost şi la nivel tehnic şi politic, dar care nu este suficient fundamentată şi nu poate intra în discuţie cel puţin acum. Toate le vom discuta la momentul potrivit. (…) Repet, avem fonduri suficiente şi vom lua măsuri cu fondurile pe care le avem astfel încât gradul de poluare să fie cât mai redus", a subliniat ministrul Mediului. Timbrul de mediu pentru autovehicule era inclus în cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate. (Sursa: Agerpres)