‘Vom primi de la Uniunea Europeană cererile depuse în decembrie anul trecut – circa 148 de milioane de euro. Ele vor intra în România şi, pe măsură ce cererile depuse de beneficiari sunt verificate, conform instrucţiunilor noi convenite cu UE, le vom plăti. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să intrăm în normalitate’, a precizat Câmpeanu.

Ministrul Muncii a declarat, miercuri seară, la Realitatea TV, că plăţile pe POSDRU au fost deblocate de câteva zile iar în cursul săptămânii viitoare sumele aferente cererilor de rambursare depuse în decembrie 2012 vor intra în ţară.

Mariana Câmpeanu a ţinut să precizeze că, în perioada 2010 – 2011, circa 1.700 de cereri de rambursare au fost plătite din bugetul de stat şi nu au fost transmise la Comisia Europeană.

‘Erau vreo 170 de milioane de euro. Dacă acei bani ar fi fost transmişi la CE şi în 2012 primeam banii, nu exista acel blocaj şi atâtea probleme pe care le-au avut beneficiarii’, a adăugat ea, la Realitatea TV.

Premierul Victor Ponta i-a felicitat, miercuri, pe miniştrii Muncii, Mariana Câmpeanu, şi al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru deblocarea programului POSDRU.

‘În primul rând, felicitări şi doamnei ministru Câmpeanu şi domnului ministru Teodorovici, vestea cu POSDRU chiar a fost o veste foarte bună. Dacă ne culcăm pe o ureche că am deblocat POSDRU şi nu mergem mai departe cu tăierea unor proiecte, să nu spun eu cum sunt alea exagerate, o să ne trezim iarăşi că avem probleme. Deci, vă rog frumos pe ambii miniştri, vă felicit că aţi reuşit deblocarea POSDRU, dar atenţie şi concentrare maximă să continuăm programul de îndreptare a problemelor anterioare, în aşa fel încât să arătăm că am luat foarte în serios şi POSDRU să nu mai prezinte probleme în perioada care urmează. O să fie nemulţumiri de la beneficiari, asta e’, a adăugat premierul.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis AGERPRES pe 7 februarie, reprezentanţii UE au decis deblocarea POSDRU şi reluarea plăţilor către România, ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizată în perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2013.

În acest context, Comisia Europeană va relua plăţile către România în următoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea română.

Comisia Europeană a suspendat POSDRU la începutul lunii august 2012, ca urmare a deficienţelor identificate de partea comunitară pentru perioada 2009 – 2011.

În cursul anului 2013, conform comunicatului de presă, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte două misiuni de verificare pentru POSDRU, în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.

Finanţarea totală alocată prin Programul Operaţional Sectorial ‘Dezvoltarea Resurselor Umane’ pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contribuţia UE este de 3,47 miliarde euro.

SURSA: Agerpres