Medicul a vorbit despre cercetările care se fac la nivel internațional privind o a treia doză de vaccin anti-COVID și a explicat care sunt motivele care stau la baza acestora. Radu Țincu a explicat că imunitatea după vaccinare nu poate să dureze la nesfârșit.

„Trebuie să avem toate datele care să ne spună care va fi protocolul de vaccinare în viitor. Știm că imunitatea durează peste 6 luni, unele studii arată că durează peste 8 luni.

Cei de la Pfizer au adus ipoteza conform căreia poate să dureze 12 luni, așa că avem tot acest an la dispoziție pentru a obține toate datele științifice de care avem nevoie de această a treia doză”, a spus medicul la Digi24.

A treia doză va reactiva sistemul imunitar

Radu Țincu a precizat că o a treia doză de vaccin va avea rolul de a reactiva sistemul imunitar și de a crește numărul de anticorpi, precum și de a elimina noile variante virale.

„Este nevoie de a treia doză pentru că atunci când nivelul de anticorpi va scădea, această a treia doză va funcționa ca un reactivator al imunității și va crește numărul de anticorpi și pe de altă parte. Aceste variante virale au nevoie de o cantitate mai mare de anticorpi neutralizanți, deci această a treia doză de vaccin, de booster imunitar, aduce nivelul de anticorpi necesari pentru eliminarea acestei variante virale.

Sunt studii superioare deja, de faza a treia, care ne spun că cel mai probabil va fi nevoie de această a treia doză, ca fiind o readucere aminte a sistemului imunitar cu privire la virusul care trebuie să se întâlnească”, potrivit lui Radu Țincu.

Medicul a mai spus că această doză suplimentară va fi administrată cel mai probabil „tuturor persoanelor”, dar doar după ce „se va stabili perioada de timp la care trebuie administrată”.

Sursă foto: INQUAM Photos