Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat duminică faptul că s-a discutat în Guvern despre posibilitatea ca masca de protecție să nu mai fie obligatorie în birourile unde angajații sunt vaccinați. Aceasta a punctat însă că o decizie în acest sens va fi luată după o confirmare din partea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Ministrul a mai precizat că în funcție de această decizie va fi stabilită și data de la care ar putea intra în vigoare.

„În spațiile închise, în care toată lumea este vaccinată, (n.r. propunerea) este să putem să dăm jos masca. Dar aceasta, după ce vom avea și o confirmare de la Institutul Național de Sănătate Publică (…) Un val prim val de măsuri de relaxare va fi lansat cu data de 1 iunie. Dacă acest lucru va fi inclus în acest val sau ulterior, va trebui să discutăm la nivelul Guvernului, pe baza opiniilor de la specialiști”, a declarat Ioana Mihăilă, duminică, la Prima TV.

S-ar putea renunța și la obligativitatea măștii pe stradă

Ministrul Sănătății a vorbit și despre renunțarea la masca de protecție pe stradă. Ioana Mihăilă a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de luna septembrie.

„Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. (…) Cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim