Volvo Cars a anunţat marţi că la începutul lui 2024 va scoate din producție modelele cu motoare pe motorină. Compania își dorește să devină un producător de automobile electrice. Conform deciziei luate, în câteva luni se va produce ultimul automobil Volvo pe motorină.

„În câteva luni vom produce ultimul automobil Volvo propulsat de un motor pe motorină, ceea ce va face din Volvo Cars unul dintre primii constructori auto tradiţionali care face acest pas”, a informat producătorul suedez într-un comunicat de presă.

Volvo face trecerea la mașini electrice

Volvo este controlat de grupul auto chinez Geely. Compania s-a angajat ca până în 2030 să facă trecerea completă la producţia de mașini electrice. Trebuie spus că în 2019 majoritatea automobilelor vândute de Volvo în Europa erau modele diesel. Cu toate acestea, în 2022 acest tip de automobile a reprezentat doar 8,9% din vânzările constructorului suedez.

În luna august a acestui an, 33% dintre automobilele vândute de Volvo au fost modele complet electrice sau hibride. Compania nu a oferit detalii cu privire la ce procent din restul de 67% din modelele pe combustie vândute luna trecută au fost echipate cu motoare pe motorină şi câte pe benzină.

Vânzările de automobile diesel au scăzut în Europa

Vânzările de automobile diesel au scăzut rapid în Europa după scandalul izbucnit la Volkswagen. Compania a recunoscut că a manipulat datele privind emisiile poluante ale modelelor diesel. Constructorii auto au început să reducă treptat numărul de modele diesel disponibile în oferta lor, a arătat Reuters.

În anul 2015, vehiculele diesel reprezentau mai mult de 50% din noile autoturisme vândute în Europa. Acum însă, în luna iunie a acestui an ponderea a scăzut la doar 14%.

A treia fabrică, în Slovacia

Volvo Cars are în prezent două uzine în Europa. Una este în Suedia şi alta în Belgia. Până la mijlocul deceniului vrea să construiască a treia fabrică în Slovacia.

În acest fel vrea să-și îndeplinească’ ţinta de producţie de 1,2 milioane de vehicule pe an. Din această cifră, jumătate vrea să fie automobile electrice.