Volvo și Tesla opresc producția în Europa 

Volvo Cars, companie majoritar deținută de Geely, companie chineză, va suspenda producția la uzina sa din Gent, Belgia, timp de trei zile, în urma întârzierilor cauzate de situația de securitate din Marea Roșie, conform unui anunț al companiei citat de Reuters.

Tarifele de transport prin containere au cunoscut o creștere suplimentară în această săptămână, pe măsură ce îngrijorările cu privire la evitarea Canalului Suez au devenit tot mai mari. Navele care transportă diverse mărfuri, inclusiv îmbrăcăminte, telefoane și baterii auto, sunt așteptate să evite canalul, care reprezintă cea mai rapidă rută dintre Asia și Europa, pentru o perioadă mai lungă decât se anticipa inițial.

Cel mai amplu perturbare în lanțul de aprovizionare de la începutul pandemiei de COVID-19 amenință să afecteze redresarea economică la nivel global, în timp ce creșterea prețurilor la transportul de mărfuri și petrol ar putea reînvia inflația. Canalul Suez, care facilitează aproximativ 12% din traficul global de containere, este în centrul acestei tulburări și risca să aibă consecințe semnificative asupra economiei globale.

O livrare de cutii de viteze a fost amânată, conform declarațiilor unui purtător de cuvânt al producătorului auto cu sediul în Suedia. Aceasta reprezintă a doua companie, după Tesla, care anunță o întrerupere a producției din cauza atacurilor asupra navelor din Marea Roșie.

Cu toate acestea, livrările de mașini, obiectivele de producție și cealaltă uzină europeană din Gothenburg, Suedia, nu au fost afectate de această pauză, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Tesla va suspenda producția

Joi târziu, Tesla a anunțat pentru Reuters că va suspenda majoritatea producției de mașini la fabrica sa de lângă Berlin, în perioada 29 ianuarie – 11 februarie, din cauza unei lipse de componente. Această decizie vine în urma redirecționării multor nave în jurul vârfului sudic al Africii, în contextul atacurilor asupra navelor din Marea Roșie.

”Conflictele armate din Marea Roşie şi schimbările rezultate ale rutelor de transport între Europa şi Asia, prin Capul Bunei Speranţe, au un impact asupra producţiei din Gruenheide. Timpii de transport considerabil mai lungi creează un decalaj în lanţurile de aprovizionare”, se arată într-un comunicat al Tesla.

Acțiunile Tesla au scăzut

Acțiunile Tesla au înregistrat o scădere de 3% la începutul tranzacțiilor din New York, în timp ce acțiunile Volvo Car au înregistrat o descreștere de 3,7% la bursa de la Stockholm.

Stellantis a declarat că producția sa nu a avut un „aproape niciun impact” și că a utilizat transportul aerian în cazuri limitate. În schimb, BMW, Volkswagen și Renault au comunicat că producția lor nu a fost afectată.

Cu toate acestea, producătorii de automobile din Uniunea Europeană (UE) depind semnificativ de Asia pentru aprovizionarea cu vehicule electrice. În perioada de 12 luni până la 30 septembrie, regiunea a reprezentat 67% din importurile UE de componente pentru bateriile vehiculelor electrice și puțin peste două treimi din livrările de baterii litiu-ion, conform datelor S&P Market Intelligence.

Avertismente privind creșterea lentă a vânzărilor de vehicule electrice au fost emise de producătorii de mașini și analiștii din Europa în ultimele luni, cu unele companii ajustând prețurile în încercarea de a stimula cererea.