”Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre”, a declarat acesta luni în mesajul pe care îl transmite în fiecare seară, potrivit agenției de presă Reuters.

Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina trebuie ”să acţioneze şi să facă tot posibilul pentru ca teroriştii să nu-şi atingă scopul, pentru că toate celelalte (obiective ale Rusiei în Ucraina n.red) au eşuat”.

Rusia atacă neîncetat Ucraina

În octombrie 2022, Rusia a început o serie de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii critice ucrainene, după explozia de pe podul Crimeei. Scopul a fost de a forța Kievul să ajungă la masa negocierilor, reducând astfel din potențialul de luptă al Ucrainei în cadrul războiului declanșat în februarie.

Săptămâna trecută a avut loc al zecelea atac de acest fel. În ultimele trei zile, Rusia a folosit preponderent drone iraniene Shahed în raidurile pe care le-a lansat. Kievul spune că a reușit să doboare majoritatea acestor drone, dar încă se confruntă cu pene de curent.

Însă chiar dacă dronele sunt doborâte și nu își ating ținta, lansarea lor în număr mare poate epuiza resursele apărării antiaeriene a Ucrainei.

Se va face pace anul acesta?

Un fost general al armatei germane și al NATO preconizează că în 2023, că Zelenski și Putin ar putea ajunge la un armistițiu. Acesta a ținut însă să precizeze că acest lucru nu va însemna neapărat și sfârșitul războiului.

„Mă aştept să se întâmple la vară, când ambele părţi vor spune că războiul nu duce nicăieri”, a declarat Hans-Lothar Domröse pentru grupul media Funke.

Potrivit acestuia, se va întâmpla, cel mai probabil, între lunile februarie și mai.

„Acela va fi momentul pentru negocierea unui armistiţiu”, a spus Domrose.

Oficialul NATO a deţinut poziţii de rang înalt în cadrul forţelor internaţionale din Afganistan şi mai târziu în structurile de comandă ale NATO în Europa.

El a subliniat însă că un armistițiu nu înseamnă pace.

„Armistiţiu înseamnă că nu se mai trage. Negocierile vor dura probabil mult timp şi este nevoie de un mediator”, a afirmat fostul general, nominalizându-i printre posibilii candidaţi la conducerea negocierilor pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan sau pe premierul indian Narendra Modi.

Singurul lucru care mai rămâne de făcut este o soluţie negociată care este acceptabilă pentru ambele părţi, „deşi lui (Vladimir) Putin i-ar plăcea să aibă toată Ucraina, iar lui (Volodimir) Zelenski i-ar plăcea să elibereze toată Ucraina din nou”.