Înainte de turneul său european, președintele ucrainian Volodimir Zelenski a acordat un interviu, la Kiev, cotidianului francez Le Figaro. În cadrul acestui interviu, președintele ucrainean a vorbit, printre altele, despre relația cu Franța și Germania, dar și despre situația războiului și nevoia de armament.

Emmanuel Macron s-a schimbat cu adevărat

Când a vorbit despre președintele francez, Emmanuel Macron, Zelenski a spus că liderul de la Elysee „s-a schimbat cu adevărat” și a dat un semnal clar către restul aliaților din Occident.

„La urma urmei, el este cel care a deschis porțile pentru livrările de tancuri (n.r. Franța este prima țară care a livrat tancuri ușoare Ucrainei, urmată imediat de Marea Britanie cu tancurile Challenger). El este de asemenea cel care a susținut candidatura Ucrainei la UE. Cred că a fost un adevărat semnal. Am avut enorm de multe conversații cu Franța, Germania și alte țări. Cred că azi, încrederea este reală”, a mărturisit președintele ucrainean.

În ceea ce privește relația cu Germania și cancelarul Olaf Scholz, Volodimir Zelenski a spus că nu ascunde faptul că „la început a fost foarte dificil”.

„Relația noastră cu Germania a cunoscut diferite faze. Nu vă ascund că la început a fost foarte dificil. Cred că reticentele germane sunt legate de conservatorismul istoric.

Era atât de dificil încât ne-au livrat mai întâi sistemele de apărare aeriană Iris-T, primele care funcționează cu o eficiența de 100%. Ne-au ajutat să salvăm multe vieți. Tehnologia lor este superioară tancurilor Leopard.

Ezitările vizavi de tancuri nu erau deci legate de o chestiune de bani, nici de valori, nici chiar de durată pentru că Berlinul ne-a furnizat acest sistem mai rapid decât era prevăzut, Olaf Scholtz și-a forțat industria să funcționeze mai repede. Chestiunea tancurilor a fost una politică, la fel ca și în cazul sancțiunilor. Acceptarea livrării de tancuri înseamnă că suntem toți împreună împotrivă agresiunii ruse”, a mai spus Zelenski în interviul său.

Cine dă Rusiei acest drept?

Legat de situația războiului și eventuale negocieri de pace vehiculate de unele persoane din Occident, președintele ucrainean spune că ar fi o oportunitate pentru Rusia „de a-și restaura influența pe care o avea în epoca sovietică”.

„Unele persoane din Occident cred că pentru a opri războiul, trebuie să îi acordăm lui Putin ceea ce reclamă, o bucată din teritoriu, Donbass și Crimeea. Ar însemna să dăm Rusiei oportunitatea de a ocupa Ucraina și de a-și restaura influența pe care o avea în epoca sovietică.

Ni se sugerează să revenim în gironul rus și să permitem din nou Kremlinului să ne controleze. Dar cine le dă acest drept incredibil, pe care rușii l-au inventat pentru ei înșiși și care le-ar permite să își controleze vecinii independenți?”, întreabă liderul de la Kiev.

Vladimir Putin va continua atacurile

De asemenea, Zelenski consideră că Vladimir Putin „nu poate opri acest război”, iar dacă Ucraina va fi înfrântă, atacurile vor continua.

„Am convingerea că nu poate opri acest război. Dacă Ucraina cade, își va continua atacurile pentru că puterea sa este legată de invadarea unei țări. Lumea a făcut deja experiența acestui tip de eveniment în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Hitler n-a fost singur. Alți Hitleri au existat în alte epoci și în alte țări. Nu putem opri acești dragoni care au nevoie să se hrănească. Poți să le dai o țară sau o bucată dintr-o țară pentru a le satisface apetitul, dar vor cere mai mult. Radicalii ruși îi vor cere lui Putin să continue”, a mai spus Zelenski.