Anunțul dureros al președintelui Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a tras un semnal de alarmă, duminică, că Ucraina ar putea să piardă conflictul cu Rusia dacă ajutorul american în valoare de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congres.

Această declarație vine într-un moment în care Rusia pare să își intensifice presiunea în estul Ucrainei, conform informațiilor transmise de AFP.

„Dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”, a declarat Zelenski pe un ton grav.

Președintele a făcut declarația într-o videoconferinţă cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului, United24.

„Fără sprijinul Congresului, ne va fi dificil să câştigăm, chiar să supravieţuim ca ţară”, a spus el, conform unei intervenţii video distribuite pe reţelele sociale.

„Dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate”, a mai spus el.

Președintele ucrainean crede că Rusia va amenința cu armele nucleare

Liderul de la Kiev a estimat că Rusia va utiliza amenințarea nucleară cu intensitate pentru a provoca teamă în societățile occidentale.

În ceea ce privește pachetul american de sprijin militar și economic pentru Kiev, în valoare de 60 de miliarde de dolari, acesta este blocat în Congres încă din anul trecut, din cauza diviziunilor dintre democrați și republicani, cu ocazia apropierii alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Soldații ucraineni sunt nevoiți să economisească muniții în timp ce așteaptă o decizie, în timp ce armata rusă, care este mai numeroasă și mai bine echipată, avansează lent pe frontul estic și lovește infrastructurile energetice cu regularitate în ultimele săptămâni.

Armata ucraineană a recunoscut duminică că situația în jurul localității Ceasiv Yar, situată la sud-est de importantul nod feroviar și logistic ucrainean Kramatorsk, este dificilă și tensionată, iar localitatea se află sub foc constant.

Potrivit declarațiilor lui Oleg Kalaşnikov, purtătorul de cuvânt al unei brigăzi care luptă în zonă, armata rusă utilizează infanterie cu sprijin de vehicule blindate de luptă, susținute de avioane de asalt. Aceste informații au fost furnizate într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

„Însă toate atacurile lor au fost respinse”, a adăugat el.

Bombardamentele ruse au provocat trei decese

Vineri, autoritățile locale instaurate de Moscova au anunțat că armata rusă avansează către Ceasiv Yar. Canalul Telegram DeepState, cu legături apropiate de armata ucraineană, a raportat că soldații ruși se aflau la periferia orașului.

Oleg Kalașnikov a subliniat că dacă Ceasiv Yar va fi cucerit, inamicul va avea capacitatea de a amenința rutele logistice ale Ucrainei.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene, bombardamentele ruse au provocat trei decese în regiunea sudică Zaporojie și unul în Kupinsk, în est.

În același timp, Rusia a declarat că a doborât 15 drone ucrainene duminică deasupra regiunilor sale de frontieră Belgorod și Briansk, care au fost frecvent ținte ale bombardamentelor ucrainene. Potrivit guvernatorului regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, o tânără a fost ucisă când mașina în care se afla, împreună cu alte cinci persoane, a fost lovită. Toate celelalte persoane au fost rănite în incident.