Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

'Am decis să dispunem organizarea unei rechemări la service', a declarat un purtător de cuvânt al KBA, confirmând un articol publicat în cotidianul Bild. Potrivit publicaţiei menţionate, Volkswagen a făcut o propunere conform căreia proprietarii vehiculelor diesel echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor ar fi putut să-şi aducă vehiculele la service pentru corectarea defecţiunii, dacă doresc, însă KBA a respins această soluţie bazată pe ideea de voluntariat.

'Rechemarea va demara la începutul lui 2016. KBA va monitoriza debutul acţiunii şi progresele înregistrate', a declarat ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt. Acesta a precizat că doar 2,4 milioane de vehicule trebuie rechemate în service pentru că alte 400.000 nu mai circulă pe drumurile din Germania. Ministrul german al Transporturilor a mai spus că până la finele acestei luni, Volkswagen trebuie să prezinte un plan de înlocuire a softului pentru vehiculele cu motoare de 2,0 litri incluse în acţiunea de rechemare iar până la finele luni noiembrie pentru motoarele de 1,2 şi 1,6 litri.

Unii analişti au estimat că acest scandal ar putea costa Volkswagen până la 35 de miliarde de euro, banii care să acopere rechemarea în service a vehiculelor, amenzile şi procesele. Deocamdată Volkswagen a anunţat că a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a face faţă costurilor acestui scandal, însă potrivit surselor citate de Reuters cea mai mare parte a acestor costuri vor fi trecute în conturile VW, principala divizie a grupului Volkswagen, care ar putea înregistra pierderi pe ansamblul acestui an.

SURSA: Agerpres