Volkswagen a anunţat marţi că va cumpăra 49,9% din acţiunile Porsche, pentru 3,9 miliarde euro, ca primă etapă în fuziunea celor doi constructori auto, modificând astfel fundamentele tranzacţiei anunţate în august de Porsche, care prevedea vânzarea a 42% din titluri pentru 3,3 miliarde euro.
 
Volkswagen (VW), cel mai mare grup auto din Europa, consideră că proiectele comune derulate cu Porsche progresează mai bine decât se anticipa, facilitând o fuziune mai rapidă, transmite Reuters.
VW livrează componente pentru circa o treime din maşinile produse de Porsche, inclusiv caroseriile modelelor cu patru uşi Cayenne şi Panamera, iar grupul caută să extindă cooperarea dintre cele două companii pe acest segment.

Porsche Holding a anunţat, în luna august, că va vinde 42% din acţiunile constructorului de maşini sport Porsche către Volkswagen pentru 3,3 miliarde euro.

Iniţial, Porsche a vrut să preia VW

Porsche se regăseşte în situaţia de a apela la VW pentru ajutor după o încercare eşuată de a obţine controlul asupra Volkswagen, pentru acces la componente şi tehnologii cheie necesare în urma înăspririi reglementărilor antipoluare. Constructorul de maşini sport şi-a asumat însă prea multe datorii, de circa 10 miliarde de euro, pentru a plăti pachetul majoritar de 51% din acţiunile VW şi pentru a investi într-un portofoliu de instrumente financiare derivate prin care ar fi controlat alte 20% din titluri, şi are nevoie acum de un investitor dispus să preia compania.

SURSA:Mediafax