Banca rusească Sberbank, deținută în proporție de 61% de Banca Centrală a Rusiei, și-a manifestat dorința pentru a cumpăra Volksbank International (VBI), iar o decizie privind achiziția va fi luată în curând, scrie cotidianul.
VBI este activă în 9 state din Europa de Est și are active de peste 14 miliarde de euro. În acest an, banca va avea un profit de 47,5 milioane de euro, însă România este "copilul problemă" al grupului din cauza climatului economic instabil.
Grupul bancar austriac Österreichischen Volksbanken-AG (ÖVAG) a anunţat  de curând că a decis să se concentreze pe activităţile sale de bază, finanţări pentru companii şi sectorul imobiliar, urmând să fie demarat procesul de vânzare a diviziilor Volksbank International AG şi VB-Leasing International Holding GmbH.
ÖVAG controlează 51 de procente din Volksbank International AG, acţionarul majoritar al Volksbank România, iar un pachet de 25,4 procente aparţine băncii germane DZ Bank şi băncii franceze Banques Populaires. La finele lui 2009, grupul Volksbank International AG avea 5.483 de angajaţi şi 580 de filiale în Estul Europei. Activele VBI se ridică la 14 miliarde de euro. Volkbank Leasing, la care ÖVAG controlează un pachet de 50 la sută din acţiuni, este şi ea prezentă pe piaţa din România.
Grupul ÖVAG are 7.651 de angajaţi şi active în valoare de aproximativ 50 miliarde de euro. Prin vânzarea Volksbank International AG, ÖVAG ar cădea de pe locul patru pe locul nouă în topul băncilor austriece. Potrivit unor informaţii care au apărut în presă, Volksbank International ar avea o valoare de aproximativ 600 milioane de euro.
Volksbank România este cea mai mare subsidiară a Volksbank International, cu active de peste 5,2 miliarde de euro. În 2008 Volksbank România a trecut pe locul trei în sistemul bancar românesc.