"Până acum au avut loc 316 executări silite la credite cu garanţii imobiliare. Din 2008 încoace. Şi avem în prezent în procedură 5.230 de cazuri de executări silite", a precizat Voinea. 

Oficialul BNR a precizat că nu este vorba de 800.000 de credite cu probleme, pentru că există 1,5 milioane de credite contractate de persoane fizice, din care 480.000 sunt ipotecare. "Să ne lămurim: nu sunt 800.000 de debitori. Noi avem 1,5 milioane credite, din care ipotecare sunt 480.000", a spus Voinea. 

În plus, în cazul în care cei cu credite ipotecare ar apela la darea în plată ar pierde avansul şi ratele plătite până acum, sumă care se ridică la aproximativ 10 miliarde de lei la nivelul tării. 

Proiectul de Lege privind darea în plată a primit, marţi, aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv înlocuirea sintagmei "persoană fizică" cu "consumator" şi prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp în care se suspendă orice plată a debitorului pentru creditul respectiv şi orice acţiune de executare. 

În schimb, propunerile Băncii Naţionale a României (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro şi condiţia ca debitorul să aibă un grad de îndatorare mai mare de 65% au fost respinse. De asemenea, a fost respins şi amendamentul depus de iniţiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au rămas cu datorii la bancă, să le fie şterse aceste datorii. 

AGERPRES