Parteneriatul vine să contracareze decizia gigantului British Telecom Group Plc (BT), fostul monopol de telefonie de stat, care a cheltuit miliarde de lire sterline pentru a achiziţiona drepturi de transmitere a unor evenimente sportive.

Vodafone şi BSkyB sunt deja parteneri, încheind un acord anul trecut prin care conţinutul canalului Sky Sports putea văzut pe telefoanele mobile. BT a făcut o ofertă superioară faţă de Sky pentru drepturile transmitere în următorii trei ani a unor evenimente sportive importante, cum ar fi UEFA Champions League şi meciuri de fotbal din Europa, cheltuind 299 milioane de lire sterline (492 milioane de dolari) pe sezon pentru transmisiuni exclusive începând din 2015.

Reprezentanţii Vodafone şi BSkyB nu au comentat informaţiile.

Luni, la bursa de la Londra acţiunile Vodafone au scăzut cu 0,6%, la 238,65 penny, în timp ce titlurile BSkyB înregistrau un avans de 1,3%, la 851 penny iar acţiunile BT au scăzut cu 0,6%, la 381,1 penny.

Vodafone a anunţat recent că intenţionează să cheltuiască încă un miliard de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) pentru îmbunătăţirea reţelelor de telefonie mobilă şi internet în bandă largă din Europa precum şi de pe pieţele emergente precum India şi Africa de Sud.

Investiţiile celui de-al doilea mare operator de telefonie din lume, incluse în programul 'Project Spring' vor fi majorate la şapte miliarde de lire sterline (11,8 miliarde de dolari) până în martie 2016, cu un an mai devreme decât era prevăzut.

Într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service se arată că decizia Vodafone de a cheltui 11,8 miliarde de dolari pentru modernizarea reţelelor sale din întreaga lume va pune presiune pe operatorii europeni, care vor trebui să-şi majoreze cheltuielile.

Vodafone finanţează 'Project Spring' cu cei 130 miliarde de dolari proveniţi din vânzarea participaţiei deţinute la Verizon Wireless, tranzacţie care se va finaliza în primul trimestru din 2014. Banii vor fi cheltuiţi pentru a acoperi 90% din principalele sale pieţe europene cu servicii 4G, Internet de mare viteză şi pentru a dezvolta reţeaua de fibră optică la preţuri sustenabile până în 2016.

Achiziţiile masive transfrontaliere sunt puţin probabile anul viitor deoarece principalele companii europene de telecomunicaţii – Telefonica SA, Deutsche Telekom AG, Vodafone, Orange SA şi Telecom Italia SpA – nu au multă flexibilitate sau apetit pentru a conduce acest proces, se arată în raportul Moody's.

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, după venituri, cu aproximativ 409 milioane de clienţi în întreaga lume. Compania are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.

Vodafone România a înregistrat peste 8,138 milioane de clienţi ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, în creştere cu 57.064 faţă de trimestrul anterior şi cu 339.943 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.AGERPRES