“Departamentul pentru impozitele pe venituri publice a publicat astăzi (vineri) o decizie prin care sunt cerute taxe în valoare de 112,17 miliarde de rupii (2,53 miliarde dolari) către Vodafone International Holdings BV”, deţinut de grupul Vodafone, a anunţat Fiscul indian într-o declaraţe.

Această cerere oficială vine ca urmare a unei decizii în justiţie de luna trecută prin care se cerea grupului achitarea unor taxe, ca urmare a achiziţiei în 2007 a unei părţi majoritare din ramura de telefonie mobilă indiană Hutchison Whampoa, pentru 11,1 miliarde de dolari.

Curtea Supremă trebuie să examineze luni apelul Vodafone cu privire la această taxare.

Responsabilii Fiscului indian estimează că Vodafone trebuie să plătească o taxă pentru preluarea unei participaţii de 67% din Hutchison Essar (redenumit Vodafone Essar), către Hutchison Whampoa din Hong Kong. Însă Vodafone a afirmat că această tranzacţie nu este impozabilă în India şi că nu cumpărătorul trebuie să plătească taxele.

Această neînţelegere ar putea avea repercusiuni asupra achiziţiei de active indiene de către societăţile străine, analiştii considerând că ea ar putea descuraja aceste tranzacţii.

O altă companie britanică, SABMiller, este implicată într-o problemă similară privind taxele, după achiziţionarea în 2006 a filialei indiene a producătorului de bere Foster, pe care fiscul indian ar vrea să-l taxeze.

Vodafone România este divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup internaţional de comunicaţii mobile din lume cu aproximativ 323 milioane de clienţi. În prezent, Vodafone are divizii în 31 de ţări pe cinci continente şi aproximativ 40 de reţele partenere în întreaga lume.
SURSA: Agerpres