Așadar, Vladimir Putin va vizita miercuri, 6 decembrie, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită. Totodată, în ziua următoare îl va primi pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi la Moscova.

Vladimir Putin va vizita Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită

Anunțul Kremlinului a venit în contextul în care Rusia cooperează cu toate cele trei ţări din grupul de producători de petrol OPEC+. Grupul a anunţat săptămâna trecută noi reduceri voluntare ale producţiei, notează Reuters.

Acestea au fost întâmpinate cu scepticism de piaţa petrolieră din cauza îndoielilor privind punerea lor în aplicare integrală. Preţul petrolului a scăzut cu 2% săptămâna trecută după anunţul OPEC+. Totuși, cotaţiile futures ale petrolului Brent au fost mai ferme în ziua de marți.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că există anumite procese de inerţie pe piaţa petrolului. Astfel, efectul este întârziat, potrivit oficialului de la Moscova.

„Adevărul este că există anumite procese de inerţie pe piaţa petrolului, este foarte mare şi greoaie. Prin urmare, uneori efectul este întârziat. Coordonarea va continua”, a declarat Dmitri Peskov.

Ion Cristoiu: Această vizită este „știrea deceniului”

Despre această vizită a comentat şi maestrul Ion Cristoiu.

„Arabia Saudită a dat petrol, a jucat întotdeauna de partea americanilor și a fost arma anticomunistă. În Orientul Apropiat, până la prăbușirea Uniunii Sovietice, Uniunea Sovietică nu a avut atât de multă influență, pentru că era comunistă.

Arabia Saudită nu voia să audă de comunism. Unele apropieri de Uniunea Sovietică au fost cu regimuri comuniste. Asistăm la o reîntoarcere a Uniunii Sovietice, în forță, sub formă de Rusia. (…)

America este moartă. Este la mână lui Bibi Netanyahu. Invazia stârnește creșterea tensiunii în acea zonă. America chiar pierde. Vizita lui Putin nu are nicio legătură cu Ucraina. Este cea mai importantă mișcare geopolitică din ultimă vreme”, a spus Ion Cristoiu în emisiunea lui Marius Tucă, potrivit Gândul.

Dmitri Peskov a oferit mai multe informații

Dmitri Peskov a mai fost întrebat dacă Putin va discuta despre cooperarea pe piaţa petrolului în timpul deplasării sale în Golf. Astfel, purtătorul de cuvânt a spus că discuțiile au loc în cadrul formatului OPEC+. În acest context, cooperarea în domeniu este întotdeauna pe ordinea de zi.

„Aceste discuţii au loc în cadrul formatului OPEC+, dar, bineînţeles, cooperarea în acest domeniu este întotdeauna pe ordinea de zi”, a explicat Peskov.

Potrivit Kremlinului, Putin doreşte să cultive relaţiile cu statele din Golf ca parte a eforturilor sale de a construi alianţe globale cu ţări non-occidentale.

Acesta vrea să demonstreze și ceea ce el spune că este eşecul SUA şi al aliaţilor săi de a izola Rusia cu sancţiuni din cauza conflictului din Ucraina.

Mai mult, Peskov a declarat că agenda vizitei de joi la Moscova a liderului iranian este încă în curs de pregătire. Totuși, este probabil să includă probleme regionale, inclusiv războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas.

Sursa menționată amintește că Iranul susţine Hamas, inamicul Israelului. Simultan, Rusia a înfuriat Israelul prin găzduirea unei delegaţii Hamas la Moscova.