Rusia ar putea ataca NATO peste numai 3 ani! Flancul estic nu mai are mult timp pentru a se pregăti

Rusia ar putea ataca NATO peste trei ani! Agenția de Securitate Națională a Poloniei avertizează că Rusia ar putea ataca NATO în viitorul apropiat.

Avertismentul Agenției de Securitate Națională a Poloniei vine ca o reacție la raportul publicat anterior de think tank-ul german DGAP. Acesta din urmă susținea că Rusia poate lansa un atac direct împotriva NATO în „în doar șase până la zece ani”.

„Dacă dorim să evităm războiul, țările NATO de pe flancul estic ar trebui să adopte o perioadă mai scurtă, de trei ani, pentru a se pregăti pentru confruntare”, a declarat, sâmbătă, Jacek Siewiera, șeful Biroului de Securitate Națională din Polonia pentru Nasz Dziennik.

Potrivit lui, Rusia ar putea ataca un stat membru al NATO din Europa Centrală, precum Polonia, România, Lituania sau Estonia. În acest context, și-a exprimat sprijinul pentru creșterea dimensiunii armatei poloneze.

Jacek Siewiera
Jacek Siewiera (SURSA FOTO: Wikipedia)

Rusia nu va ceda provocărilor lansate de SUA

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a reiterat poziția Guvernului de la Moscova cu privire la „următoarea cursă a înarmării”. El a asigurat că SUA nu vor câștiga această competiție militară viitoare. Cu toate acestea, Riabkov a subliniat că declarațiile sale nu reprezintă un avertisment.

Kremlinul nu își dorește un conflict militar cu NATO, iar escaladarea tensiunilor depinde exclusiv de deciziile Alianței Atlanticului de Nord, susține el. În prezent, relațiile dintre Moscova și Washington sunt atât de tensionate încât se pune problema unei posibile rupturi în viitor.

„Dacă SUA se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmării, repetând într-o oarecare măsură experienţa preşedinţiei lui Ronald Reagan… atunci americanii se înşală. Nu vom ceda provocărilor …., dar putem garanta că ne vom asigura securitatea. Răspunderea revine integral NATO. Depinde de Alianţa Nord-Atlantică. Alegerea este în întregime de partea NATO.

Suntem pregătiţi, aşa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naţionale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie. Relaţiile Moscovei cu Washingtonul sunt într-atât de proaste încât este posibilă o ruptură, dar Rusia nu va iniţia niciodată un astfel de pas. Situaţia nu este favorabilă unor semnale chiar şi în astfel de probleme-cheie (precum controlul armelor)”, a declarat oficialul rus.

Rusia era pregătită să negocieze „pe picior de egalitate şi respect reciproc”

Cu toate că Guvernul de la Moscova manifestă disponibilitate pentru negocieri cu Casa Albă „pe picior de egalitate și respect reciproc”, Serghei Riabkov privește spre viitor cu pesimism. El exprimă îndoiala că relațiile diplomatice dintre cele două state vor cunoaște o îmbunătățire în viitorul apropiat.

„Nu cred că relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor restabili într-o formă sau alta în viitorul apropiat. Aceasta este exclus atât din motive de principiu, cât şi din motive practice. Dacă cineva în Occident crede că noi avem nevoie de aceste relaţii şi că la un moment dat vom veni şi vom cere restabilirea lor se află în cea mai gravă eroare.

Rusia era pregătită să negocieze pe picior de egalitate şi respect reciproc. În prezent, pe fondul a ceea ce se întâmplă, nici nu îmi pot imagina situaţia şi contextul în care acest lucru este posibil”, a adăugat oficialul rus.

Serghei Riabkov
Serghei Riabkov (SURSA FOTO: kremlin.ru)