Doliu în Rusia. A fost ucis unul dintre generalii lui Putin

Rusia este în doliu la aflarea veștii morții generalului-maior rus Vladimir Zavadsky. Acesta era considerat unul dintre oamenii apropiați lui Vladimir Putin. El a fost omorât cu ajutorul unei mine, pe teritoriul Ucrainei.

Mai precis, Vladimir Zavadsky a decedat în apropiere de Izium, în regiunea Harkov, din Ucraina. Informațiile au fost mediatizate de presa rusă.

Acestea au fost confirmate de Lenta, un ziar pro-Kremlin, în data de miercuri, 29 noiembrie, conform The Kyiv Independent.

Vladimir Zavadsky
Vladimir Zavadsky/SURSA FOTO: thedailybeast.com

Inițial, moartea generalului a fost comunicată prin canalele de Telegram și rețeaua de socializare rusă VK, marți. În cele din urmă, anunțul a fost confirmat de Lenta și alte surse oficiale. Potrivit acestora, generalul-maior a fost omorât după ce o mină terestră a explodat.

Zavadsky, care îndeplinea funcția de comandant adjunct al Corpului 14 al Armatei Forțelor Armate Ruse, se adaugă pe lista tragică a comandanților ruși de mare rang, care și-au găsit sfârșitul pe teritoriul țării pe care au invadat-o.

Pe 17 noiembrie, Mediazona, un ziar independent din Rusia, a confirmat identitatea a alți cinci generali-maiori ruși care au fost uciși de la debutul invaziei.

Deoarece lista cuprinde doar nume verificate din surse publice, se consideră că nu reflectă în întregime amploarea pierderilor rusești, iar cifra reală este, probabil, uriașă.

Rusia acordă rareori atenție mediatică și nu face comentarii despre decesele raportate în rândul comandanților săi de rang înalt, uciși în război.

În iunie 2023, Ministerul britanic al Apărării a comunicat că generalul-maior rus Serghei Goryachev, șeful de stat major al Armatei 35 de Arme Combinate, a fost declarat „aproape sigur” mort. El ar fi decedat într-un atac asupra unui post de comandă situat în sudul Ucrainei.

Potrivit ministerului, Goryachev a fost primul om de rang înalt care a murit în război, de la începutul acestui an.

Contraofensiva ucraineană întâmpină dificultăți

Tot miercuri, Rusia a reușit să captureze un sat de lângă oraşul Bahmut, în estul Ucrainei. Între timp, trupele ruse pun foarte multă presiune pe front, în ciuda faptului că nu evoluează în ceea ce privește noile câștiguri teritoriale.

Cu toate că Ucraina a folosit arme moderne occidentale, contraofensiva declanșată în această vară, în sud-est, în provinciile Donețk și Zaporojie, a întâmpinat dificultăți în ultimele săptămâni. Ucraina nu a înregistrat progrese semnificative și nu există speranțe de a străpunge puternicele liniile inamice.

De două luni, rușii încearcă să ocupe oraşul industrial Avdiivka din Doneţk. Orașul este, în prezent, semi-încercuit la est, nord şi sud, și se află aproape în totalitate în ruine. În zonă, rușii au lansat circa 56 de operaţiuni de asalt.

„Inamicul şi-a sporit considerabil activitatea în ultimele zile. Foloseşte vehicule blindate”, a anunțat miercuri Oleksandr Tarnavski, comandantul care supervizează zona Avdiivka.