Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pare să dorească o reluare a relaţiilor cu Federaţia Rusă. Într-un intereviu acordat RFI, liderul de la Elysee a explicat că nu poţi aştepta soluţionarea tuturor conflictelor îngheţate pentru a merge înainte.

Rusia a capturat o parte din Ucraina, iar noi am luat măsuri. Suntem pe cale să rezolvăm conflictele înghețate. Dar dacă aștepți soluționarea tuturor conflictelor înghețate pentru a merge înainte, poți aștepta timp îndelungat”, a răspuns Macron la o întrebare privind relaţiile cu Rusia, o ţară care pornește războaie împotriva statelor vecine, afectând „arhitectura securității colective europene”.

Emmanuel Macron a comentat şi motivele care l-au făcut să îşi schimbe abordarea faţă de regimul lui Vladimir Putin. Preşedintele francez a declarat că totul a fost o decizie luată încet, după lungi reflecţii.

“Nu aș spune că e mare lucru. A fost o decizie luată încet, e o convingere istorică și strategică”, a precizat Macron.

Preşedintele Franţei a amintit că, după summitul în format Normandia care a avut loc pe 9 decembrie la Paris, a avut loc un „schimb istoric” de prizonieri între Rusia și Ucraina. Macron a subliniat că sunt necesare mai multe eforturi de acest gen pentru soluționarea conflictului dintre cele două state, scrie b1.ro.

Macron: Rusia este o ţară europeană în inima sa

Nu este pentru prima oară când Macron a pledat pentru o reapropiere de Rusia. În vara anului trecut, liderul francez declara:

“Mă gândesc la tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, ce a determinat îndepărtarea dintre noi. Știu că Rusia este o țară europeană în inima sa. Și credem într-o Europă care se întinde de la Lisabona, la Vladivostok.

De aceea cred în acest concept european. Cred că trebuie să reconstruim și să revizuim arhitectura încrederii între Rusia și Uniunea Europeană. Din moment ce Rusia este o țară europeană, ea are un loc complet în familia europeană.”