Vladimir Putin poate ajunge în România în 24 de ore

Potrivit unei hărți publicate de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), trupele lui Putin ar putea ajunge în România într-un interval de doar 24 de ore. Această hartă indică teritoriile pe care Rusia le ocupă în prezent și sugerează posibilitatea invaziei în alte țări în cursul anului 2024.

Hărțile realizate de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) oferă o comparație între situația actuală de pe teren și teritoriul controlat de Rusia înaintea invaziei din 2022.

Într-un raport dat publicității la 31 decembrie, think tank-ul din Washington a discutat ideea conform căreia Kievul ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a ceda teritorii pentru a pune capăt conflictului.

Deși SUA reprezintă principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, parlamentarii republicani au blocat asistența suplimentară din partea Washingtonului. Ei au îndoieli cu privire la angajamentul financiar continuu al Ucrainei, scrie Newsweek.

Singurul rezultat acceptabil pentru SUA

Conform ISW, singurul rezultat acceptabil pentru SUA și aliații săi este o Ucraina capabilă să descurajeze și să înfrângă orice agresiune viitoare din partea Moscovei, menținând în același timp o economie suficient de robustă pentru a prospera fără a depinde în mod semnificativ de ajutor extern.

În contextul discuțiilor despre presiunea exercitată asupra Ucrainei pentru a „ceda teritoriu în scopul păcii”, există zvonuri cu privire la interesul Kremlinului în desfășurarea unor astfel de negocieri.

Această afirmație ignoră impactul militar, economic și financiar pe care renunțarea la teritoriu l-ar putea avea asupra securității pe termen lung și a sustenabilității economice a Ucrainei.

Conform celor mai recente hărți de la ISW, frontierele Ucrainei și linia de contact dintre Ucraina și Rusia, anterior invaziei din 2022, se întindeau pe o distanță de peste 3.000 de kilometri. Erau incluse zone extinse ce necesitau apărare, în special în nord-est.

Conform unei hărți din 31 decembrie, câștigurile teritoriale ale Rusiei ar putea deveni o „zonă de așteptare” pentru o posibilă invazie viitoare. Ucraina ar trebui să elibereze regiunile:

  • Herson
  • Zaporojie pentru a preveni această situație
rusia romania
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Rusia nu va renunța la obiectivele sale

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) atrage atenția că Rusia nu va renunța la obiectivele sale de câștig maxim.

Pentru Ucraina, cele mai avantajoase linii de păstrat din punct de vedere:

  • militar
  • economic sunt granițele sale recunoscute internațional din 1991

Menținerea statu-quo-ului în câștigurile actuale din război avantajează semnificativ Rusia. De asemenea, crește riscurile și costurile pentru Ucraina și Occident de a descuraja o posibilă încercare viitoare a Rusiei de a-și atinge obiectivele.

Niciuna dintre țările vecine nu ar fi în siguranță în cazul în care Ucraina le-ar ceda. În România, Rusia poate ajunge în 24 de ore. Asta s-ar putea întâmpla prin intermediul unei operațiune speciale surpriză.

Analiza realizată de ISW se aliniază cu alte evaluări făcute de experți. Ele sunt fundamentate pe:

  • datele de pe teren
  • relațiile dintre Moscova și statele care o sprijină cu resurse financiare și militare

În cursul anului 2024, planul lui Putin vizează menținerea frontierelor actuale și congelarea conflictului din Ucraina. Experții de seamă nu prevăd nicio ofensivă majoră din partea Kremlinului în prima parte a acestui an.