Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, este la Kiev sâmbătă în semn de „solidaritate” cu poporul ucrainean, a anunţat Downing Street.

„Prim-ministrul a efectuat o călătorie în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele Zelenski personal şi a-şi arăta solidaritatea cu poporul ucrainean”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, adăugând că discuţiile se referă la noi ajutoare „militare şi financiare”.

Câteva minute mai devreme, un oficial al cabinetului dlui Zelenski postase pe Facebook o fotografie arătându-i pe cei doi lideri stând de vorbă.

„Regatul Unit este liderul în susţinerea militară a Ucrainei, lider al coaliţiei antirăzboi, lider al sancţiunilor contra agresorului rus” a scris Andri Sibiga, adjunctul şefului de cabinet al preşedinţiei ucrainene.
Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, s-a angajat să furnizeze Ucrainei vehicule blindate şi rachete anti-nave, aducând un omagiu armatei ucrainene pentru „cele mai mari fapte de arme din secolul al XI-lea”.

Boris Johnson a anunţat un ajutor militar cuprinzând 120 de vehicule blindate

„Datorită conducerii de nezdruncinat a preşedintelui Zelenski şi eroismului invincibil şi curajului poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale lui (Vladimir) Putin sunt dejucate”, a declarat Boris Johnson după întâlnirea sa cu Volodimir Zelenski, potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Boris Johnson a anunţat un ajutor militar cuprinzând 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete anti-nave, „pentru a susţine Ucraina în această fază crucială, în vreme ce asaltul ilegal al Rusiei continuă”, a adăugat comunicatul de la Downing Street.

Acest ajutor se adaugă celui anunţat vineri de Regatul Unit, cuprinzând rachete antiaeriene Starstreak şi 800 de rachete antitanc, ca şi drone destinate unor „lovituri de precizie” contra armatei ruse.

În momentul în care peste 10 miliarde de dolari ajutor pentru Ucraina erau adunaţi printr-o colectă internaţională, prim-ministrul britanic a mai promis un ajutor financiar suplimentar de 500 de milioane de dolari prin intermediul Băncii Mondiale. El a asigurat că a fost un „privilegiu” să-l întâlnească pe Volodimir Zelenski în această vizită care nu fusese anunţată.

Ucraina a sfidat previziunile şi a respins forţele ruse de la porţile Kievului

„Ucraina a sfidat previziunile şi a respins forţele ruse de la porţile Kievului, reuşind cele mai mari fapte de arme ale secolului al XXI-lea”, a declarat Boris Johnson.

„Am spus clar astăzi că Regatul Unit rămâne hotărât alături de ei în această luptă care continuă şi că vom rămâne pe termen lung”, a adăugat el.

„Ce a făcut Putin la Bucea şi Irpin sunt crime de război şi i-au pătat permanent reputaţia şi reprezentarea guvernului său”, a criticat el într-o conferinţă de presă la finalul unei vizite surpriză la Kiev, unde s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.

Alte ţări trebuie „să urmeze exemplul”

Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă ţărilor occidentale să „urmeze exemplul” Regatului Unit privind susţinerea militară a Ucrainei şi sancţiunile împotriva Rusiei.

„Alte state democratice occidentale trebuie să urmeze exemplul Regatului Unit”, a declarat el alături de prim-ministrul britanic, Boris Johnson, care s-a angajat să furnizeze Kievului vehicule blindate şi rachete anti-nave.

„E timpul să se impună un embargou total pe hidrocarburile ruseşti, să se crească livrările de arme pentru noi”, a continuat el.

Cu ocazia acestei vizite la Kiev, dl Johnson a adus un omagiu armatei ucrainene pentru că i-a respins pe ruşi la porţile Kievului, „cele mai mari fapte de arme ale secolului al XXI-lea”, potrivit lui.

„Datorită conducerii de nezdruncinat a preşedintelui Zelenski şi eroismului invincibil şi curajului poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale lui (Vladimir) Putin sunt dejucate”, a declarat Boris Johnson după întâlnirea sa cu şeful statului ucrainean, potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Cancelarul austriac este de asemenea în vizită la Kiev

Puţin mai devreme, preşedintele Zelenski l-a primit la Kiev pe cancelarul austriac, Karl Nehammer, căruia i-a mulţumit pentru vizita sa la Kiev şi la Bucea, oraş apropiat de capitala ucraineană care a devenit un simbol al atrocităţilor invaziei ruse, informează La Libre Belgique

Karl Nehammer a sosit sâmbătă la Kiev pentru a aduce un sprijin „politic şi umanitar” guvernului ucrainean, în vreme ce trupele ruse s-au redesfăşurat în estul şi sudul Ucrainei, într-un război început pe 24 februarie. Dl Nehammer s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu primarul capitalei, Vitali Kliciko. Vizita cancelarului austriac umează celei de vineri a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. Ei au mers amândoi la Bucea, orăşel din nord-estul Kievului, devenit un simbol al atrocităţilor războiului din Ucraina din cauza masacrării a zeci de civili înaintea retragerii armatei ruse, acuzată de această crimă.

Karl Nehammer, care şi-a preluat funcţia în decembrie, urmează de asemenea să meargă la Bucea. La sosirea sa în Ucraina, cancelarul a subliniat agenţiei de presă germane DPA necesitatea unei anchete făcute de experţi internaţionali independenţi asupra a ceea ce s-a petrecut acolo.

Austria a trimis în Ucraina 10.000 de căşti şi 9.000 de veste de protecţie

Austria, care nu este membră a NATO, a trimis în Ucraina 10.000 de căşti şi 9.000 de veste de protecţie destinate populaţiei civile. Ca şi Germania, această ţară membră a Uniunii Europene se arată totuşi reticentă faţă de cererea preşedintelui Zelenski să înceteze orice import de gaz rusesc, de care Austria depinde în proporţie de 80%.

După câteva ezitări, Austria a urmat celelalte ţări europene, printre care Belgia, expulzând patru diplomaţi ruşi de pe teritoriul său.

Vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut o vizită la Kiev pentru a-şi manifesta sprijinul pentru Ucraina. Însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrel, şi de prim-ministrul slovac, Edouard Heger, Ursula von der Leyen a mers la Bucea. Ei au mers împreună să vadă gropile comune săpate pentru a îngropa zeci de civili găsiţi morţi.