Informațiile au fost răspândite de șamanul siberian Alexandr Gabișev. Acesta le-a cerut susținătorilor din întreaga lume să i se alăture în cea de-a treia tentativă de a-l destitui pe președintele rus Vladimir Putin, în primăvară.

Se pare că șamanul crede că liderul de la Kremlin este „posedat de forțe diavolești” și că trebuie eliberat din funcție pentru ca Rusia să opuce pe drumul cel bun, notează evz.ro.

Anul trecut, Serviciul Federal de Securitate (FSB)  și-a trimis agenții pentru a-l aresta pe șaman, în timp ce acesta se îndrepta spre Moscova pentru a-l goni pe Putin de la Kremlin.

Autoritățile au fost surprinse  însă de susținerea acordată de opinia publică pentru Gabișev și au recurs la metode mai pașnice. Mai exact, șamanul a fost declarat instabil psihic.

Această tentativă  s-a întors împotriva puterii și a fost dur criticată de activiștii pentru apărarea drepturilor omului care au denunțat lipsa dovezilor în acest sens.

Ce spune Kremlinul

 

Oamenii Kremlinului insistă cu ideea că șamanul incită la „extremism”, o acuzație care, în Rusia, îl poate face pe Gabișev pasibil de o pedeapsă ce poate ajunge la patru ani cu închisoarea, afirmă The Moscow Times.

„Bine ați venit în echipa mea, voluntari din Rusia și din întreaga lume”, a declarat șamanul într-un discurs video în care anunța că a început pregătirile pentru a treia sa drumeție de schi fond către capitala Rusiei, în luna martie.

„Vom pleca în echipă, indiferent care vor fi deciziile justiției”, a declarat șamanul. „Nu ascult decât de legea lui Dumnezeu. Mi-a spus să plec în martie, în martie voi pleca. Nimic nu ne va opri”, a declarat Alexandr Gabișev.

Autoritățile i-au interzis lui Gabișev să-și părăsească orașul natal, capitala Iakuțk, interdicție ce a expirat în 23 decembrie anul trecut.

Șamanul vrea o exorcizare

 

În ceea ce îl privește pe Putin, pentru a scăpa de „forțele diavolești”, șamanul a precizat că vrea să organizeze un marș „pentru a-l exorciza pe demonul” de la Kremlin, iar acest marș va fi unul pașnic.

„Nimeni nu trebuie să vină cu arme sau să recurgă la violență, cu toate că eu sunt un războinic și am ales drumul unui războinic”.

Gabișev a descris deja cum va decurge alungarea lui Putin. În linii mari, șamanul va aprinde un foc în apropiere de zidurile Kremlinului (nu se știe la ce distanță de mausoleul lui Lenin) și va face incantații și rugăciuni. „Putin își va recăpăta mințile și va demisiona în liniște”, odată ritualul încheiat, a dat asigurări șamanul.

Șamanismul este practicat în diferite zone ale Rusiei, practicanții fiind convinși că pot comunica astfel cu energia lumii și cu spiritele.