Începe războiul nuclear? Decizia care ar speria toată lumea. Cutremur la nivel mondial

Rusia nu va folosi arme nucleare tactice în războiul cu Ucraina, spune ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin. Într-un interviu recent, acesta spune că regulile militare rusești nu permit ca astfel de arme să fie folosite într-un asemenea conflict.

Andrei Kelin a mai declarat că ”nu are nimic de-a face cu operațiunea actuală”, subliniind că prevederile rusești în ceea ce privește armele nucleare sunt foarte stricte, mai ales dacă existența Rusiei este amenințată.

Armele nucleare tactice pot fi folosite de la distanțe puțin mai scurte, iar puterea lor este mai mică, în comparație cu armele nucleare strategice. Puterea distructivă a acestora din urmă începe de la 100 de kilotone, iar ele pot fi lansate pe distanțe mai lungi, ceea ce ar duce la un război nuclear.

Potrivit informațiilor existente până în acest moment, Rusia ar deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice, arată BBC.

Vladimir Putin a adus tensiuni în întreaga lume

La finalul lunii februarie, imediat după ce a invadat Ucraina, Vladimir Putin și-a pus forțele nucleare în alertă, iar așa cum era de așteptat întreaga lume a perceput această decizie drept un avertisment.

Pe acest fond, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că amenințările nucleare venite din partea Rusiei arată că țara încearcă să distragă atenția de la faptul că anumite lucruri nu merg cum și-ar fi dorit liderul de la Kremlin în Ucraina.

Ultima amenințare cu arme nucleare

La mijlocul lunii mai, directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a amenințat cu un atac nuclear strategic împotriva Finlandei și Suediei în cazul aderării acestora la NATO.

“Rusia nu are nicio intenție ostilă față de Finlanda sau Suedia. De asemenea, RS-28 „Sarmat” nu are niciun resentiment față de țările NATO. Vă nimicim cu bombe nucleare, însă fără resentimente”, a scris Dmitri Rogozin pe contul său de Telegram.

Anterior, Dimitri Rogozin a recunoscut că Rusia nu ar avea de câștigat nimic după un război nuclear. În urmă cu o lună, Rogozin anunța un război spațial, în special împotriva sateliților Starlink.

„Rusia începe un război în spațiu! Medvedev a anunțat o sarcină referitoare la distrugerea sateliților Starlink ai lui Elon Musk printr-un document intitulat ”Rusia Unită”. El afirmă că atacul asupra Moskva a fost făcut cu ajutorul Starlink.”, a spus atunci Anton Gerashchenko, ministrului Afacerilor Interne din Ucraina.

RS-28 Sarmat este un sistem de rachete strategice rusești de a patra generație, bazat pe silozuri, cu o importantă rachetă balistică radială intercontinentală cu rază lungă de acțiune.