Veşti bune privind criza gazelor de la nivel european!

Anunţul momentului de la Moscova: preţurile la gaze din Europa se vor stabiliza!

Vladimir Putin a anunţat, miercuri, că gazoductul Nord Stream 2 va servi la stabilizarea preţurilor la gaze în Europa. Preşedintele Federaţiei Ruse a fost participat la o reuniune televizată a Guvernului, iar printre cei prezenţi s-a numărat şi şeful Gazprom, Alexei Miller, potrivit agenţiei Reuters.

Putin a anunţat că a doua linie a gazoductului Nord Stream 2 va fi în curând umplută cu gaze.

Preţurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, de la începutul lui 2021 şi până în prezent, după ce Rusia a limitat livrările tocmai într-un moment în care economiile europene ieşeau din pandemie. Preţul gazelor naturale în Europa a atins săptămâna trecută un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarnă, dar şi de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi.

Nord Stream 2 este pregătit pentru exporturile de gaze, a dat asigurări liderul de la Kremlin, care a adăugat că gazoductul va ajuta la scăderea preţurilor la gaze în Europa.

„Vreau să felicit Gazprom şi partenerii noştri din proiectul Nord Stream 2 pentru finalizarea lucrărilor şi crearea acestei rute suplimentare, care este pregătită de funcţionare”, a declarat preşedintele rus.

Rusia e gata să mărească exporturile de gaze, dar cere contracte pe termen lung

Construcţia conductei, destinată să transporte gaz din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, a fost finalizată în septembrie, dar ea rămâne inactivă în timp ce aşteaptă aprobările autorităţilor de reglementare de la Berlin şi Bruxelles.

Şi vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri că Rusia este pregătită să mărească exporturile de gaze către Europa, confruntată cu creşterea vertiginoasă a preţurilor pe fondul cererii crescute şi al lipsei de aprovizionare, dar pe baza unor contracte pe termen lung – un aranjament ocolit de companiile europene în favoarea unor acorduri de tranzacţii pe termen scurt.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns săptămâna trecută la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Aceste preţuri sunt de şapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului şi au determinat unele industrii să-şi reducă producţia.