Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni, 22 august, un decret important pentru ruși privind acordarea post-mortem a Ordinului pentru curaj jurnalistei Daria Dughina. Informația a fost făcută publică de serviciul de presă de la Kiev, conform agenției ruse Interfax.

Vladimir Putin a semnat decretul de decorare post-mortem a Dariei Dughina

„Pentru curajul și dedicarea de care a dat dovadă în îndeplinirea îndatoririlor profesionale, să se acorde Ordinul Curajului Dariei Alexandrovna Dughin, corespondent al societății pe acțiuni nepublice Tsargrad Media, Moscova (post-mortem)”, se arată în decret, al cărui text este citat de serviciul de presă.

Mașina Duginei, care este fiica ideologului rus de extremă-dreapta Aleksander Dughin, a fost aruncată în aer sâmbătă seara în apropiere de satul Bolshiye Vyazemy, de lângă Moscova. Fata a murit pe loc. Cu privire la acest fapt, Comitetul de anchetă a deschis un dosar penal, concluzionând că este vorba despre o crimă făcută la comandă de serviciile secrete ucrainene. Luni, FSB a anunțat că a rezolvat asasinarea jurnalistei Daria Dugina, învinuind serviciile speciale ucrainene pentru această crimă.

„Contractorul este un cetățean al Ucrainei, Vovk Natalya Pavlovna, născută în 1979, care a sosit în Rusia la 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa Shaban Sofia Mikhailovna, născută în 2010”, a raportat FSB.

Alexander Dughin, prima reacție după asasinarea fiicei sale, Darya Dugina

Explozia care a ucis-o pe Darya Dughina, fiica în vârstă de 30 de ani a comentatorului politic rus și ideolog de extremă-dreapta Alexander Dughin, a trimis o undă de șoc în toată Rusia. Părintele său i-a jurat răzbunarea, concomitent cu victoria Rusiei în războiul dus împotriva Ucrainei.

„Poporul rus nu poate fi zdrobit astfel încât ucigașii lui Darya Dughina nu își vor atinge obiectivele”, transmite Alexander Dughin, tatăl tinerei, într-o reacție publicată luni de omul de afaceri rus Konstantin Malofeyev pe canalul său Telegram.

Apropiatul lui Putin a reiterat faptul că fiica sa a fost „o patriotă, un corespondent de război, un expert al canalelor centrale și un filozof” și „nu a cerut niciodată violență și război”, adăugând că „dușmanii Rusiei au ucis-o într-un mod laș și subțire”.

„Totuși nu este posibil să ne distrugem pe noi, poporul nostru, chiar și cu astfel de lovituri insuportabile. Ei au vrut să ne suprime voința cu teroare sângeroasă împotriva celor mai buni și cei mai vulnerabili dintre noi. Cu toate acestea vor eșua. Inimile noastre tânjesc nu doar după răzbunare. Acest lucru este prea jos, nu este modul rusesc. Avem nevoie doar de Victoria noastră… Așa că vă rog câștigați!”, a mai transmis Dughin.