Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington a publicat o nouă analiză cu privire la planurile lui Vladimir Putin.

Potrivit specialiștilor, Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina. Un alt obiectiv ar fi să înceapă negocieri de la care Kievul ar fi exclus.

ISW a publicat o nouă analiză cu privire la planurile lui Vladimir Putin

Grupul din SUA susţine că președintele rus a reformulat în mod deliberat războiul pe plan intern şi internaţional ca fiind o luptă împotriva Occidentului, şi nu a Ucrainei. Acest lucru îi oferă o poziţie mai puternică la masa negocierilor, ISW.

„Probabil că Putin încadrează în mod deliberat şi fals Ucraina ca fiind un pion fără valoare în conflictul Rusia-Occident pentru a-şi masca obiectivele sale expansioniste şi maximaliste de a stabili un control rusesc complet şi efectiv asupra Ucrainei”, au scris specialiștii americani.

Conform institutului, intenţia lui Putin este de a negocia doar cu Occidentul despre viitorul Ucrainei în cadrul sferei ruse de influenţă. Astfel, vrea să obţină abandonarea Ucrainei de către Occident.

De asemenea, institutul este de părere că nu există niciun indiciu în niciunul dintre comentariile sau declaraţiile recente ale lui Putin care să sugereze că ar fi interesat de negocieri de pace cu Ucraina însăşi.

ISW a lansat mai multe avertisment pentru Occident

Institutul pentru Studiul Războiului a lansat mai multe avertisment pentru Occident. Potrivit ISW, orice subminare a regimului lui Volodimir Zelenski ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru regiune.

Institutul scrie că orice angajament în eventuale negocieri privind viitorul Ucrainei care ar ocoli Kievul va semnala Rusiei „că îşi poate impune voinţa”.

„Orice angajament occidental în eventuale negocieri privind viitorul Ucrainei care ar ocoli Ucraina va semnala Rusiei că îşi poate impune voinţa asupra ţărilor pe care le consideră a fi în sfera sa de influenţă – chiar şi asupra ţărilor din afara Ucrainei, incluzând potenţial Finlanda şi Moldova, despre care diverşi actori ruşi au început să stabilească condiţii informaţionale pentru viitoarele campanii”, arată ISW.

Potrivit institutului, este posibil ca Putin să îşi extindă obiectivele de război în Ucraina. Acesta ar vrea să includă confruntarea cu Occidentul. Intențiile ar fi să stabilească condiţiile pentru o consolidare militară permanentă a Rusiei şi pentru a justifica sacrificiile mari pe câmpul de luptă.

Astfel de pierderi ridicate pentru câştiguri teritoriale mici îl determină pe Putin „să prezinte o justificare puternică şi ideologică pentru a continua războiul prelungit în care a lansat Rusia”.

„În schimb, Ucraina nu are nevoie de astfel de justificări contorsionate pentru pierderile mari şi suferinţele pe care invazia lui Putin le provoacă poporului său, chiar şi atunci când operaţiunile militare ale Ucrainei nu produc rezultatele dorite”, a completat ISW.

Institutul arată că războiul este „existenţial pentru Ucraina, aşa cum nu este pentru Rusia”. Putin a abordat și mai multe preocupări interne. Acestea vizează lipsa de locuinţe şi compensaţii pentru militarii care au fost răniţi pe câmpul de luptă.