Mai exact, potrivit DPA, Vladimir Putin a anunțat luni că după convorbiri cu liderii armean şi azer,  cele trei state au convenit asupra unui plan de reconstrucţie pentru regiunea Nagorno-Karabah, relatează Agerpres.

În același timp, atât Vladimir Putin, cât și preşedintele azer Ilham Aliev, dar şi prim-ministrul armean Nikol Paşinian au declarat că armistiţiul care a pus capăt conflictului este, în general, respectat.

Totuși, Paşinian a afirmat că nu toate prevederile acordului de încetare a focului au fost implementate. El a menţionat în special chestiunea prizonierilor de război care sunt încă deţinuţi în Azerbaidjan.

De menționat este faptul că acordul încheiat luni ar putea duce la noi garanţii de securitate, a spus Paşinian. “Suntem gata să lucrăm constructiv în acest sens”, a spis el.

Situația rămâne neclară

În ciuda faptului că liderii au ajuns la un acord comun, Paşinian a mai spus că situaţia politică din Nagorno-Karabah nu este încă foarte clară, reflectând faptul că el este sub presiune în ţară, fiind acuzat de opoziţie că a trădat interesele armene. Armenia a cedat controlul asupra unor mari părţi din regiune către Azerbaidjan după ultimul conflict armat.

De cealaltă parte, Aliev, care anterior a salutat victoria azerilor în conflict, a declarat luni că speră că cele două părţi “vor găsi înţelepciunea să se gândească la viitor şi reconciliere”.

De menționat este faptul că, prima întâlnire a grupului de lucru este programată pentru 30 ianuarie.

Armenia şi Azerbaidjan s-au luptat pentru Nagorno-Karabah între 27 septembrie şi 9 noiembrie, peste 4.700 de persoane pierzându-şi viaţa. Azerbaidjanul a cerut la final mari părţi din zona pierdută la începutul anilor 1990 şi locuită predominant de etnici armeni. Armistiţiul intermediat de Moscova este monitorizat de trupe ruseşte de menţinere a păcii.