Vladimir Putin nu va participa la Summitul BRICS

Vincent Magwenya, un purtător de cuvânt al președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a anunțat miercuri, 19 iulie 2023, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va participa, luna viitoare, la Summitul BRICS.

„De comun acord, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu va participa la summit, dar Federația Rusă va fi reprezentată de ministrul de Externe, domnul (Serghei) Lavrov”, a declarat, miercuri, Vincent Magwenya, relatează agenția de presă AFP.

Vă amintim că, luna trecută, Guvernul de la Moscova a respins propunerea lui Cyril Ramaphosa ca delegația rusă de la Summitul BRICS să fie condusă de ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov.

„BRICS” este un acronim care se referă la Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Acronimul a fost inventat de Jim O’Neill într-un document intitulat „Building Better Global Economic BRICs”. Acronimul este utilizat pe scară largă ca un simbol al schimbării în puterea economică mondială, departe de economiile dezvoltate ale Grupului Celor Șapte (G7) spre lumea în curs de dezvoltare.

Președintele Africii de Sud a fost dispus să facă un compromis

În august 2023, Africa de Sud va găzdui cel de-al 15-lea Summit BRICS, la care sunt invitați liderii Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei, căutând soluții pentru a-l putea primi pe Vladimir Putin, fără a încălca obligațiile internaționale asumate în temeiul statutului de la Roma, în contextul în care Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru că ar fi comis crime de război în Ucraina, ceea ce înseamnă că autoritățile africane sunt obligate din punct de vedere legal să-l rețină pe președintele Rusiei imediat ce coboară din avion și să-l extrădeze în Olanda.

Potrivit ziarului independent rus Novaya Gazeta, la un moment dat, s-a zvonit în spațiul public că Summitul BRICS din acest an ar putea fi organizat în China.

Vă amintim că, în mai 2023, Ministerul Afacerilor Externe din Africa de Sud a anunțat că va acorda imunitate diplomatică tuturor participanților la Summitul BRICS, însă imunitatea respectivă „nu are prioritate față de niciun mandat care ar putea fi emis de orice tribunal internațional împotriva oricărui participant la conferință”, a explicat un oficial rus.