Vlad Voiculescu a transmis informațiile respective după ce a fost întrebat, la Parlament, dacă va exista un paşaport de vaccinare.

„Este o decizie care va fi luată la nivel european. Cred că vaccinurile ajută şi cred că acesta este motivul principal pentru care le promovăm. Dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare sau într-o altă formă – evident, care să sublinieze ceea ce am spus, că vaccinurile ajută -, este o întrebare la care răspunsul va fi unul european”, a răspuns Voiculescu.

Decizia de vaccinare a fost luată de cei mai mulţi români

De asemenea, ministrul a adăugat că acest paşaport nu are legătură cu decizia românilor de a se vaccina.

„Eu cred că decizia de vaccinare a fost luată de cei mai mulţi români. Eu ştiu foarte multe persoane care fie s-au vaccinat deja, fie abia aşteaptă să fie vaccinate. Ştiu foarte puţine persoane care să-şi pună problema: mă vaccinez sau nu mă vaccinez, dacă mi se dă ceva sau dacă am un avantaj sau altul. Cred că orice avantaj care ar putea să survină de pe urma faptului că eşti vaccinat este secundară celui principal, şi anume acela că rămâi sănătos şi îi protejezi şi pe ceilalţi”, a explicat ministrul Sănătății.

Acesta a fost întrebat dacă în discuţiile cu omologii din alte ţări, cel puţin din UE, balanţa înclină mai degrabă în favoarea unui astfel de document, cu o serie de facilităţi, inclusiv libera circulaţie.

„Din informaţiile pe care le am, lucrurile ar putea să mergă în acea direcţie”, transmite Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a vorbit și despre mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea Consiliului European, conform căruia certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale. Astfel, Voiculescu a spus că nu a avut discuţii pe această temă.

„Nu aş vrea să mă pronunţ până nu avem o comunicare clară din partea celor care vor să ia această decizie”, a conchis ministrul.