Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, la Parlament, în ce stadiu sunt rapoartele în cazul incendiilor de la Piatra Neamţ şi de la Institutul „Matei Balş”.

Conform celor spuse de Vlad Voiculescu, există mai multe astfel de documente, precum cele de la IGSU şi din interiorul Ministerului Sănătăţii, pornite de la Inspecţia Sanitară de Stat şi cu rezultate şi de la Direcţiile de Sănătate Publică.

Măsurări ale îndeplinirii măsurilor

„Avem aproape în fiecare zi măsurări ale îndeplinirii măsurilor. (…) Pe de o parte, dacă vorbim despre măsurile Inspecţiei Sanitare de Stat, arată că la peste un sfert din spitale sau un sfert de măsuri au fost îndeplinite într-un termen relativ scurt, dar mai sunt multe lucruri de făcut.

Pentru unele este nevoie de finanţare şi tocmai de aceea am lansat propunerea sau deja posibilitatea de finanţare de 50 de milioane de euro, împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a explicat ministrul Sănătății.

De asemenea, acesta a fost întrebat și ce nereguli concrete sunt menţionate în rapoartele respective.

„Sunt multe (…), vorbim despre spaţiul insuficient, vorbim despre numărul de paturi, despre clădiri vechi, despre diverse neajunsuri de la un spital la altul, instalaţii electrice vechi, instalaţii de gaze medicale vechi. (…) Lucrurile trebuie remediate cât mai curând”, a răspuns Vlad Voiculescu.

Acesta a precizat că există termene şi un plan de acţiuni concret, precum şi măsuri care sunt verificate lunar.

„Evident că vorbim şi despre eroare umană, eroarea umană nu poate fi identificată într-un raport, ce poate fi identificat într-un raport este existenţa sau nonexistenţa unor proceduri, nevoia unor proceduri noi, ce face orice raport este să se uite la procese. Şi asta trebuie să facem cred că noi, ca ţară, şi noi cu siguranţă în sănătate mai mult, să nu căutăm doar un vinovat punctual, ci mai degrabă să ne uităm ce a fost greşit înăuntrul procesului”, a conchis Voiculescu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea