Odată cu apropierea termenului pentru această decizie a UE, Rusia exercită presiuni la rândul său ameninţând că îşi va prelungi până în 2017 embargoul alimentar decretat ca ripostă şi responsabil de o importantă lipsă de câştig pentru agricultorii europeni, conform aceleiași surse, citată de Agerpres. Preşedintele rus, care s-a dus în februarie 2015 în Ungaria, a sosit vineri în Grecia, în timp ce relaţiile rămân tensionate cu UE, care urmează să decidă dacă va reconfirma sancţiunile comerciale împotriva Moscovei, intrate în vigoare în 2014. Italia şi Ungaria au emis deja rezerve faţă de acestea, determinând-l pe ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier, să recunoască joi că recomfirmarea sancţiunilor ar putea fi 'mai dificilă' în acest an.

Tot Steinmeier a luat în considerare – vineri – posibilitatea de a ridica 'gradual' aceste sancţiuni dacă sunt realizate progrese ”până la sfârşitul lunii iunie” în aplicarea acordurilor de la Minsk asupra conflictului ucrainean. Puţin mai devreme, G7 reunit în Japonia se manifesta mai ferm, reiterând că sancţiunile ar putea fi ridicate ”când Rusia îşi va îndeplini” angajamentele de la Minsk, dar că ele ar putea fi înăsprite în caz contrar. Într-un interviu acordat cotidianului grec Kathimerini, Vladimir Putin a dat asigurări că relaţiile între UE şi Rusia ”nu cunosc vreo problemă care să nu poată fi rezolvată”, potrivit Agerpres. Grecia lui Alexis Tsipras, din punctul său de vedere, are certe relaţii excelente cu Moscova: guvernul sosit la putere în ianuarie 2015 criticase foarte rapid sancţiunile, Tsipras se dusese de două ori la Moscova în câteva luni şi emisese ideea de a cere Rusiei bani dacă creditorii săi europeni încetează să-i mai dea.

Dar Atena, care continuă să joace o partidă strânsă cu creditorii săi, nu dă semne că intenţionează să se disocieze de votul general asupra prelungirii sancţiunilor. Într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse Ria Novosti, realizat cu ocazia vizitei lui Putin, Tsipras a subliniat astfel că ”Grecia este o ţară europeană şi îşi respectă absolut toate angajamentele faţă de organismele internaţionale cărora le aparţine”. Totuşi, el a denunţat ”cercul vicios” actual ”al sancţiunilor, al militarismului şi al retoricii specifice Războiului rece”. Premierul grec a notat că ”sancţiunile UE şi măsurile în replică ruseşti au consecinţe negative asupra cooperării noastre comerciale', dar este întotdeauna posibil 'să se obţină rezultate concrete” în domenii ca infrastructuri, transporturi, porturi, energie şi turism. De altfel, această vizită pare să se concentreze tocmai pe astfel de acorduri. ”Vrem rezultate tangibile, nu doar în materie de energie, ci şi de noi tehnologii şi infrastructuri”, i-a declarat Putin lui Alexis Tsipras vineri, potrivit Agerpres. ”Rusia are nevoie să i se alinieze Chinei, care este pe cale să-şi cumpere un adevărat colier de perle formate din porturi” europene, între care şi grecescul Pireu, a remarca Ioannis Mazis, profesor de geopolitică la Universitatea Naţională din Atena. Moscova se interesează în special de portul oraşului Salonic (în nord). Şapte miniştri şi preşedinţii directori generali ai celor două companii uriaşe ruseşti ale gazelor şi petrolului, Gazprom şi Rosneft, figurează printre membrii delegaţiei. Grecia, a explicat Tsipras pentru Ria Novosti, ”duce o politică externă independentă şi cu multe faţete”.