"Pentru a evita prăbuşirea totală a economiei Ucrainei, nu în următoarele câteva luni ci în următoarele câteva săptămâni, ţara trebuie să primească bani imediat", a declarat Lubomir Mitov, economist şef pentru ţările emergente din Europa la IFI, care reuneşte 450 de bănci la nivel mondial.

Mitov a subliniat că visteria statului ucrainean este goală, iar problemele economice ale ţării sunt uriaşe.

După mai multe luni de criză politică şi destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, autorităţile interimare de la Kiev au lansat un apel comunităţii internaţionale în vederea obţinerii unui ajutor de 35 de miliarde de dolari pentru următorii doi ani, astfel încât să fie evitat falimentul ţării.

Potrivit IFI, rezervele statului ucrainean au scăzut de la 16 miliarde de dolari la sfârşitul lunii ianuarie la 12 miliarde de dolari în prezent, în timp ce Ucraina trebuie să ramburseze în acest an datorii de 25 de miliarde de dolari.

"Situaţia bugetară este atât de disperată încât singura opţiune pentru plata pensiilor şi salariilor este tipărirea de bani, care riscă să amplifice inflaţia şi deprecierea monedei ucrainene", a adăugat Mitov.

SURSA: mediafax.ro

Te-ar putea interesa și: