Vineri, SMP Bank, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, al căror nume a fost adăugat pe lista persoanelor vizate de sancţiuni, anunţase că retragerile clienţilor săi care deţin carduri Visa şi Mastercard au fost blocate. Concret, aceşti clienţi nu mai pot scoate bani de pe cardurile lor şi nu mai pot face cumpărături cu acestea. SMP are aproximativ 100 de sucursale în peste 20 de oraşe din Rusia.

Visa a anunţat că a fost informată de Guvernul SUA că a ridicat sancţiunile impuse împotriva SMP şi a altor două bănci ruseşti (Investitsionny Soyuz şi InvestKapitalBank), deoarece nu îndeplineau criteriile pentru sancţiuni.

'Toate cardurile emise de aceste bănci vor reveni la operaţiunile normale de îndată ce va fi posibil', se arată într-o declaraţie a Visa.

Un purtător de cuvânt al Mastercard a confirmat că operatorul de carduri bancare deserveşte din nou clienţii ruşi.

Reprezentanţii SMP Bank susţin că decizia Visa şi MasterCard de a înceta furnizarea de servicii de plăţi către clienţii săi este ilegală, deoarece sancţiunile au fost impuse acţionarilor şi nu băncii, care nu deţine active în SUA.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat, joi, sancţiuni ce vizează încă 20 de responsabili ruşi şi o bancă rusă, drept represalii la anexarea Crimeei de către Rusia, şi a ameninţat Moscova cu măsuri împotriva unor 'sectoare cheie' ale economiei ruse. Pe lista cetăţenilor ruşi afectaţi de sancţiuni se regăsesc oligarhi şi bancheri apropiaţi ai lui Putin, precum Gennady Timchenko, Arkadi Rotenberg şi Iuri Kovalchuck. AGERPRES