Cunoscutul medic Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a oferit detalii despre virusul West Nile şi encefalita pe care acesta o poate provoca, în contextul confirmării ţânţarilor purtători ai acestui virus în Bucureşti.

“Ţânțarii transmit foarte multe boli, în special boli virale grave precum febra galbenă, malaria. Din fericire, acestea nu sunt la noi în țară.

La noi în țară, țânțarii pot transmite 2 tipuri de encefalite: encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale. Encefalita este o afecțiune a sistemului nervos, care are un oarecare procent de deces”, a precizat medicul pentru B1 TV.

Un număr mare de cazuri de encefalită înregistrat în anii ’90, cu peste 100 de morţi, după o perioadă de ploi intense

“Ea debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase, la un moment dat începe să doară capul, apar vărsături și după apar fenomenele neurologice, care sugerează diagnosticul de encefalită și urmează să investighezi această encefalită. Și la copii produce aceeași patologie.

În București, în anii 1990, a fost un număr mare de cazuri de encefalită, a fost o perioadă când a plouat foarte mult, subsolurile caselor erau inundate și tânțarii s-au dezvoltat. Din nefericire, au dobândit acest virus și atunci au creat o situație dificilă cu peste 100 de morți din câte țin minte în acea perioadă.

De atunci, această encefalită este monitorizată, în sensul că în fiecare an la începutul lunii mai până la sfârșitul toamnei noi avem obligația ca orice patologie cu simptomatologie neurologică și cu risc posibil să fie meningită sau encefalită dată de acest virus să efectuăm investigaţiile specifice și să transmitem rezultatele la Institutul Cantacuzino”, a mai declarat Virgil Musta, potrivit b1tv.ro.

La ce simptome trebuie să fie atenţi românii?

Virgil Musta a explicat ce simptome ar trebui să-i facă pe români să meargă imediat la medic, pentru a vedea dacă se pune problema infectării cu West Nile.

“În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astemie marcată, halucinații, pareze, parestezii.

Iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”, a indicat medicul timişorean.

Sursa foto: Dreamstime