Boala respectivă este pusă pe seama apariției unei noi specii de țânțari. Chiar dacă provine din America de Sud și Caraibe, specia a fost descoperită anul trecut în capcane monitorizate regulat din Florida City şi comitatul Broward.

Specialiștii au putut să identifice identitatea acestora prin prin secvenţierea ADN-ului, declarat a declarat Chalmers Vasquez, directorul departamentului de cercetare în cadrul diviziei pentru controlul ţânţarilor din Miami-Dade.

„Acesta este un ţânţar foarte agresiv, la fel ca cei care atacă oamenii în Everglades”, a spus el.

Acel dăunător, ţânţarul negru de mlaştină sărată, poate roi în jurul turiştilor în Parcul Naţional Everglades în anumite perioade ale anului, tactica de control pe scară largă a acestor insecte, cum ar fi pulverizarea, nefiind permisă în acea regiune.

Boala care s-ar putea abate asupra omenirii! Specia este cunoscută pentru răspândirea febrei galbene

Chalmers Vasquez spune că, deși această specie de țânțar este foarte agresivă, acesta reprezintă o amenințare mai mică în comparaţie cu specia Aedes aegypti, purtătoare a virusurilor zika şi dengue, adaptată la zonele urbane. Aedes scapularis nu se întâlneşte de obicei în regiunile dens populate, a spus specialistul.

Mai mult decât atât, chiar dacă specia este cunoscută pentru  răspândirea febrei galbene, a virusului care cauzează encefalita ecvină venezueleană şi a altor agenţi patogeni în regiunea sa nativă, nu există dovezi că ar prezenta un risc pentru sănătatea umană sau animală în Florida de Sud, a adăugat Vasquez.

„Această specie nu este încă foarte bine stabilită, deci nu am observat cazuri de transmitere a unei boli. Dar o vom supraveghea, aşa cum facem şi cu alţi ţânţari care trăiesc aici”, a spus cercetătorul.

Menționăm că oficialii din mediul sanitar au raportat peste 60 de cazuri de transmitere locală a virusului  West Nile anul trecut, după ploile abundente care au cauzat înmulţirea populaţiilor de ţânţari.

Singura dată când specia Aedes scapularis a fost confirmată în Florida a fost în 1945, an în care au fost colectate trei exemplare larvare în Florida Keys.

„Strâmtoarea Florida era probabil o barieră geografică pentru specie, iar acum, după ce s-a depăşit bariera respectivă, Aedes scapularis s-ar putea răspândi spre nord şi spre vest”, a declarat Reeves pentru Entomology Today.

„Există posibilitatea ca tendinţele recente în ce priveşte clima, comerţul şi/sau deplasările umane să fie în favoarea ţânţarilor non-nativi în Florida şi ca descoperirea (speciei) Aedes scapularis să facă parte din această tendinţă”, a precizat specialistul.

Sursă foto: Dreamstime