Recent, un cetățean britanic a fost diagnosticat cu o infecţie virală rară, denumită „variola maimuţei”, despre care se crede că ar avea legătură cu călătoriile în Africa de Vest.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA – UK Health Security Agency) a precizat, într-un comunicat de presă, că persoana infectată a călătorit recent în Nigeria.

În prezent, cetățeanul contaminat este tratat la o unitate de experţi în boli infecţioase respiratorii de la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust din Londra, potrivit agenției de presă Reuters.

„Este important să subliniem că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”, a declarat Colin Brown, director al departamentului clinic şi de infecţii emergente din cadrul Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA – UK Health Security Agency).

Amintim faptul că, anterior, o boală hemoragică virală acută, cauzată de virusul Lassa și similară cu Ebola, alarmează autoritățile din Marea Britanie. Trei persoane au fost testate pozitiv pentru febra Lassa, inclusiv un nou-născut, care a murit.

O nouă boală a apărut în Marea Britanie

Sute de angajați din domeniul sănătății care au intrat în contact cu cei infectați se află la izolare, Este prima dată, din 2009, când sunt raportate cazuri de Febră Lasa în Regatul Unit.

Cele trei cazuri proveneau toate din aceeași familie, din estul Angliei, care s-a întors acasă dintr-o călătorie din Africa de Vest, relatează Inverse.

Febra Lassa se răspândește prin expunerea la alimente sau articole de uz casnic contaminate cu urina sau fecalele șobolanilor infectați. De asemenea, virusul se poate lua prin contactul cu fluidele corporale infectate.

Virusul Febrei Lassa (care provoacă boala cu același nume) a fost descoperit pentru prima dată în 1969, în timpul unui focar apărut în Nigeria. A fost numit după orașul Lassa, din nord-estul țării, unde a izbucnit focarul.

La aproximativ 20% dintre pacienți pot apărea boli severe

Febra Lassa este considerată „febră hemoragică virală acută”, similară cu Ebola. Din fericire, aproximativ 80% dintre oameni nu se îmbolnăvesc grav când contractează virusul Febrei Lassa și, de obicei, au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi durerile de cap, durerile în gât și febra.

Dar la aproximativ 20% dintre pacienți pot apărea forme severe ale bolii, care pot afecta organele corpului, inclusiv ficatul, creierul, intestinul și plămânii. Cine reușește să supraviețuițască formelor severe ale bolii, ar putea să aibă unele sechele pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului.

Umflarea feței, lichid în plămâni, sângerări

Pentru aproximativ 1-3% din cazuri, febra Lassa este fatală. În cele mai grave cazuri, pot apărea ca simptome, potrivit OMS, umflarea feței, lichid în plămâni, sângerări la nivelul gurii, nasului, vaginului sau tractului gastrointestinal și tensiune arterială scăzută.

Febra Lassa este un virus zoonotic, provenind de la animale. Se găsește mai ales într-un tip de mamifer sălbatic asemănător rozătoarelor, numit ”șobolan multimamat”.

În prezent, doar câteva laboratoare sunt capabile să lucreze cu virusul febrei Lassa, motiv pentru care au fost dezvoltate puține medicamente antivirale. Niciun vaccin nu a fost dezvoltat în prezent pentru virusul Lassa. Autoritățile din domeniul sănătății l-au numit o boală prioritară pentru cercetătorii care dezvoltă modalități de combatere a infecției.