Virgil Musta, despre posibilitatea unui al patrulea val de COVID-19 pe teritoriul României

Virgil Musta a explicat că al patrulea val, creat în special de tulpina indiană Delta, creează probleme în Anglia unde numărul de îmbolnăviri a crescut.

„În principiu, la noi valurile au venit cam la 3-4 săptămâni după ce au apărut în celelalte țări europene, unde mișcarea populației este mult mai intensă și unde turismul este mai dezvoltat.

Ce vă pot spune este că la ora actuală acest al patrulea val, creat în special de tulpina indiană Delta creează probleme în Anglia unde numărul de îmbolnăviri a crescut, în Rusia, unde, de asemenea, numărul de îmbolnăviri este foarte mare, în Portugalia și acum vedeți că deja au început să crească și în alte țări vest europene, deci probabil ne așteptăm ca într-o lună să apară și la noi. Nu vă pot spune cât de repede se va extinde comunitar.

Asta înseamnă că aceste cazuri pot apărea în 2-3 săptămâni, dar mai durează 1-2 săptămâni până să se transforme în transmitere comunitară. (…) Eu sper să nu fie o furtună la fel ca în celelalte valuri, dar trebuie să ne bucurăm de aceste momente libere și să ne pregătim pentru un eventual al 4-lea val”, a declarat medicul Virgil Musta pentru dcnews.ro

Care vor fi persoanele afectate?

„Pe moment nu sunt forme clinice de boală. În momentul în care vor apărea aceste forme clinice de boală vom vedea dacă avem capacitatea de a testa și virusul Delta. Putem face testări de Sars-Cov-2, dar nu știu dacă avem și posibilitatea să secvențiem acest virus. Din păcate, campania de vaccinare s-a cam blocat și aici este foarte important să spunem populației că măsura cea mai eficientă pentru a ține sub control și a preveni poate al 4-lea val este să ne vaccinăm și trebuie să înțelegem că este cea mai eficientă măsură de a ne proteja, chiar și pentru tulpina aceasta nouă, Delta”, a completat medicul.

Conform medicului, un posibil al 4-lea val va afecta cel mai mult persoanele nevaccinate și cele care au comorbidități.

„În primul rând persoanele nevaccinate vor fi cele mai afectate, persoanele în vârstă, peste 65 de ani și cu comorbidități multiple, în special obezitate, diabet, boli cardio-vasculare, dar și alte boli cronice. Aceeași factori de risc sunt ca și până acum, doar că transmiterea comunitară a virusului Delta este mult mai intensă, 60% mai mare decât a virusului englez, care și el era cu 50% mai contagios decât virusul inițial provenit din Wuhan”, a conchis medicul.