Compania lui Richard Brandson are posibilitatea să fie evaluată la un miliard de dolari, spun surse apropiate pentru Wall Street Journal. Compania concurează cu companiile spaţiale ale miliardarilor Elon Musk şi Jeff Bezos în industria explorării spaţiale.

Virgin Orbit a anunţat în luna august că a angajat băncile de investiţii LionTree Advisors şi Perella Weinberg Partners pentru a analiza posibile tranzacţii financiare.

Băncile ajută compania să atragă bani

Băncile respective ajută Virgin Orbit să atragă între 150 şi 200 de milioane de dolari, cel mai devreme până la sfâârşitul acestui an, pentru cheltuieli de capital şi pentru finanţarea lansărilor de sateliţi, potrivit WSJ.

Virgin Orbit nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii făcute de Reuters.

Virgin Orbit a înregistrat un eșec la prima lansare a rachetei companiei

Lansarea unei rachete de la 10.000 de metri cu intenţia plasării pe orbită a eşuat în largul coastei Californiei, aceasta fiind prima tentativă în care tânăra companie Virgin Orbit şi-a testat tehnologia.

Compania spaţială fondată în 2012 de miliardarul britanic Richard Branson doreşte să ofere un serviciu de lansare flexibil şi rapid pentru operatorii de sateliţi de mici dimensiuni (300 – 500 kg), o piaţă aflată în plină expansiune.

Racheta companiei Virgin Orbit nu decolează vertical. În schimb, nava cu o lungime de 21 de metri denumită LauncherOne este ataşată sub aripa stângă a unui Boeing 747 reconvertit şi botezat de companie Cosmic Girl.

Odată ajuns la altitudine, avionul eliberează racheta, care îşi porneşte motorul pentru a prinde viteză ca să ajungă în spaţiu şi să plaseze pe orbită sarcina utilă.

Conform informaţiilor furnizate de Virgin Orbit, faza iniţială a decurs bine. Cosmic Girl a decolat de pe aeroportul Mojave din deşertul californian, unde îşi au sediul multe companii spaţiale, iar apoi avionul a zburat către zona de eliberare desemnată, deasupra oceanului Pacific, în largul oraşului Los Angeles.

La trei minute după lansare, compania a postat pe Twitter următorul mesaj: „Am confirmat că dispozitivul a fost lansat corect. Dar misiunea s-a încheiat la scurt timp după începerea zborului. Cosmic Girl şi echipajul nostru sunt bine şi se întorc la bază”.

Ulterior, compania Virgin Orbit a furnizat mai multe detalii. „LauncherOne şi-a menţinut stabilitatea după lansare şi am pornit primul motor NewtonThree. O anomalie s-a produs în prima fază a zborului. Vom şti mai multe după ce inginerii noştri vor analizat numeroasele date înregistrate astăzi”.

Compania a mai informat că este în curs de a fi produsă o a doua rachetă.

Nu se cunoaşte natura „anomaliei”, un cuvânt foarte des folosit în industria spaţială pentru a desemna o explozie.

Fiind un zbor de test, Virgin Orbit a avut grijă să avertizeze înainte că acesta este „cel mai complex lucru pe care l-am încercat vreodată. Primele secunde după lansare sunt cele mai importante”.

Acest tip de lansare nu este nou. Racheta Pegasus a grupului Northrop Grumman există încă din anii 1990, dar Virgin Orbit intenţionează să ofere o soluţie mai puţin costisitoare.
O lansare pe cale aeriană este mai flexibilă decât o lansare verticală deoarece, teoretic, este suficient să ai la dispoziţie o pistă de aeroport şi nu un sistem de lansare spaţială.