Virgil Popescu: Energia nucleară e vitală pentru independența și securitatea energetică
Virgil Popescu a explicat că, în calitate de membru al Parlamentului European, a cerut Comisiei Europene includerea unor ținte clare de producție și a unor planuri de implementare pentru energia nucleară în viitoarea versiune a Pactului pentru o Industrie Curată (Clean Industrial Deal).
Popescu a subliniat că recentele crize energetice au demonstrat importanța diversificării surselor de energie și a citat un studiu al firmei Compass Lexecon, potrivit căruia creșterea capacității nucleare a Uniunii Europene de la 100 GW la 150 GW până în 2050 ar reduce semnificativ costurile sistemului energetic și ar accelera reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Mai mult, studii recente – precum cel realizat de Compass Lexecon în 2024 – demonstrează că o creștere a capacității nucleare europene de la 100 GW la 150 GW până în 2050 ar putea reduce semnificativ costurile sistemului energetic și ar accelera procesul de reducere a emisiilor”, subliniază europarlamentarul PNL.
Virgil Popescu mai arată că a susținut, împreună cu colegii din Parlamentul European, un amendament care solicită acțiuni comune ale UE și Regatului Unit pentru o cooperare mai strânsă în domeniul energiei nucleare – o sursă de electricitate cu emisii reduse de carbon, accesibilă și esențială pentru atingerea neutralității climatice și menținerea competitivității industriei europene.
„În calitate de fost ministru al Energiei, am inițiat proiecte importante pentru dezvoltarea programului nuclear civil din România. Îmi doresc ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene să înțeleagă: energia nucleară este vitală pentru atingerea obiectivelor noastre de independență și securitate energetică”, menționează Popescu.
Cooperarea internațională se sprijină pe inițiativele naționale
El a precizat că, împreună cu alți colegi din Parlamentul European, a susținut un amendament care prevede o colaborare mai strânsă între UE și Regatul Unit pentru dezvoltarea energiei nucleare, considerând-o o sursă esențială, accesibilă și cu emisii reduse de carbon. Potrivit lui, această cooperare este vitală pentru atingerea obiectivelor climatice și pentru menținerea competitivității industriei europene.
Virgil Popescu a amintit, de asemenea, că, pe vremea când a condus Ministerul Energiei, a inițiat proiecte cheie pentru programul nuclear civil din România și și-a exprimat speranța că și celelalte state membre vor recunoaște rolul central al energiei nucleare în asigurarea independenței și securității energetice a Europei.
Ce spune UE despre decarbonizare
Consiliul statelor membre UE și Parlamentul European au convenit marți să eticheteze energia nucleară drept ”tehnologie strategică” pentru decarbonizarea UE. Decizia apare după luni de negocieri intense de la Bruxelles cu privire la Actul Net-Zero și după ce, în planurile inițiale, energia nucleară era pusă pe același plan cu cărbunele.
Prezentat de Comisia Europeană în martie 2023, Actul Net-Zero își propune să accelereze implementarea tehnologiilor care pot contribui la îndeplinirea obiectivului UE de zero emisii nete. Net-Zero a venit ca răspuns la programul masiv de subvenții ecologice din SUA, Actul de Reducere a Inflației, precum și la eforturile de lungă durată ale Chinei de a deveni lider mondial în producția de ”tehnologii curate”- baterii, pompe de căldură și panouri solare.