Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat vineri că omologul său german, Hubertus Heil, a recunoscut că există unele probleme cu condițiile de muncă ale sezonierilor români plecați la lucru în Germania.

”O asumare al acest nivel, în urma dialogului pe care l-am avut, arată că există o atenție concentrată asupra condițiilor de muncă ale românilor care lucrează în Germania.

Se elimină subcontractorii

Nu a fost o vizită protocolară. Fără falsă modestie, eu am fost cea care a atras atenția autorităților din Germania asupra acestei probleme.

Eu sunt primul ministru care am efectuat o vizită în mijlocul muncitorilor”, a declarat Alexandru.

”În temeiul dialogului cu mine, ministrul muncii german a luat decizia ca de la începutul anului viitor muncitorii români din abatoare nu vor mai fi angajați prin subcontractori.

Se va marca în mod digital situația orelor de lucru, pentru a rezolva nemulțumirile muncitorilor români.

La 24 de ore după discuția cu mine, ministrul muncii german a anunțat că va intensifica controalele angajatorilor din Germania, atât din industria cărnii cât și din agricultură, principalele domenii vizate”, a precizat ministrul muncii din Guvernul Orban.

”Românii nu sunt exploatați”

”Ministrul m-a asigurat că va acorda o atenție sporită condițiilor de sănătate ale românilor. Va fi încheiat un contract general pentru asigurarea pachetului de servicii medicale.

Există o realitate certă pe care am văzut-o: condiții bune de muncă pentru românii care muncesc în Germania, atât în abatoare, cât și în agricultură”, a mai spus Alexandru.

Există români care muncesc de 7-8 ani în Germania și care i-au spus că sunt foarte mulțumiți atât de condițiile de lucru, cât și de cele de cazare, că au fost plătiți corect și la timp și că nu se regăsesc în mesajul trimis de o anumită parte a clasei politice de la București cum că ar fi exploatați.

Nu este corect să se arunce această anatemă asupra Germaniei, susțin ei, potrivit celor spuse de Violeta Alexandru.