Violeta Alexandru, ministrul liberal al Muncii şi Protecţiei Sociale, este atacată extrem de dur şi i se cere chiar demisia. Asta nu ar fi surprins pe nimeni dacă atacurile ar fi venit, spre exemplu, din partea PSD, însă, de această dată, ministrul este combătut chiar de către proprii angajaţi!

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM) afirmă că Violeta Alexandru „continuă să ignore orice principiu, ignoră dialogul, încălcând grav dispozițiile legislației muncii, afișând un comportament sfidător la adresa angajaților prin încălcarea valorilor morale, un comportament care produce efecte negative în planul relațiilor sociale”.

„Încă de la preluarea mandatului, ministrul Muncii a manifestat un total dezinteres față de dificultățile întâmpinate de cele patru instituții ce formează Ministerul Muncii și Protecției Sociale în asigurarea activității, axându-se doar pe o dorință proprie, fără o analiză susținută/reală, de a desființa instituții preferând să obțină astfel capital de imagine în detrimentul rezolvării problemelor”, o mai acuză sindicaliştii FSMM pe Violeta Alexandru.

Mesajul integral al sindicaliştilor din Ministerul Muncii

„Luni, 19 Octombrie 2020, pe un fond al lipsei de dialog între Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii și ministrul Muncii, doamna Victoria-Violeta Alexandru, sindicatele din cadrul instituțiilor M.M.P.S. au recurs la un protest de tip grevă japoneză, protest ce a continuat pe tot parcursul săptămânii.

După cum se stipulează și în Codul muncii, art. 8: ”(1) Relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe. (2) Pentru buna desfăşurare a relaţiilor de muncă, participanţii la raporturile de muncă se vor informa şi se vor consulta reciproc, în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă”, principiile consensualității și bunei-credințe ar trebui să guverneze raporturile între părți.

Doamna ministru continuă să ignore orice principiu, ignoră dialogul, încălcând grav dispozițiile legislației muncii, afișând un comportament sfidător la adresa angajaților prin încălcarea valorilor morale, un comportament care produce efecte negative în planul relațiilor sociale.

Platon spunea: “Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.”

Repetatele solicitări adresate ministrului Muncii au rămas fără soluții, mai mult, încă de la preluarea mandatului, ministrul Muncii a manifestat un total dezinteres față de dificultățile întâmpinate de cele patru instituții ce formează Ministerul Muncii și Protecției Sociale în asigurarea activității, axându-se doar pe o dorință proprie, fără o analiză susținută/reală, de a desființa instituții preferând să obțină astfel capital de imagine în detrimentul rezolvării problemelor. Pentru o reală informare, la acest moment Inspecția Muncii își desfășoară activitatea cu un efectiv de sub 2.000 de angajați pe întreg teritoriul României, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă are o structură în teritoriu bazată pe aproximativ 1.700 de angajați, Casa Națională de Pensii Publice cu structura teritorială gestionează peste 5 milioane de pensii cu aproximativ 3.200 de angajați și Agenția Națională pentru Prestații și Inspecție Socială cu structura teritorială au împreună aproximativ 1.300 de angajați.

Atragem încă o dată atenția, că în lipsa unor soluții pentru deblocarea ocupării posturilor vacante, deficitul mare de personal poate duce la blocarea activității în instituții!

Un ministru al Muncii care încalcă cu lejeritate legislația ce stă la baza dialogului instituțional, manifestă dispreț/dezinteres față de problemele unui sistem public care se adresează prin serviciile prestate întregii populații, trebuie să-și dea demisia din poziția de înalt funcționar de stat.

În principalele revendicări formulate și prezentate public de către Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii, sunt solicitări ce trag un mare semnal de alarmă, nerezolvarea lor va îngreuna și mai mult activitatea instituțiilor mult criticată de actualul ministru.

Ca ministru al Muncii, a nu expune opiniei publice realitatea din instituțiile subordonate ministerului este sub datoria morală și din aceste motive solicităm demisia doamnei Victoria-Violeta Alexandru din funcția de ministru al Muncii!”

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea