Ministrul a declarat că din cauza crizei economice doar în acest mod pot fi majorate alocațiile. Conform proiectului propus Guvernului de către Ministrul Muncii, prima mărire va fi în septembrie, aferentă lunii august. Următoarele etape de creștere vor fi câte două pentru 2021, în prima parte a anului, în februarie, aferent lunii ianuarie, tot în procent de 20%, „ca și cel pe care îl aplicăm acum, în această jumătate de an”, respectiv o alta în august, tot de 20%. Creșterea va fi similară și în 2022, respectiv la începutul anului și în august, pentru iulie.

Violeta Alexandru a precizat că efortul bugetar este de 300 de milioane de lei pentru anul în curs, iar sumele vor fi prevăzute la rectificarea bugetară de către Ministerul Finanțelor.

„Ele (majorările – n.r.) acoperă și această potențială creștere a inflației. Este o dublare a alocațiilor pe care aveam datoria să o facem”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul spune că autoritățile ar putea să suspende plata sumelor suplimentare dacă PSD va încerca să blocheze majorarea graduală a acestora.

„Dacă PSD dorește să blocheze, asta însemnă că noi suspendăm plățile, ca să ne înțelegem. Dacă suntem într-un sistem de plăți și am dat drumul la procedură înseamnă că ne oprim, nu mai facem nicio plată până nu se clarifică ce obiectiv are PSD din acest subiect. Pentru că ar trebui să ne oprim până când ei vor bloca sau vor ataca pentru a putea vedea ce se întâmplă mai departe cu acest sistem de plată. Maniera în care ei încearcă să blocheze înseamnă că nu-și doresc să facem această primă creștere pe care noi suntem determinați să o facem la începutul lunii septembrie”, a adăugat ministrul.