Luni seara, Violeta Alexandru a scris pe pagina sa de socializare că banii pentru formare ar trebui să ajungă la firme pentru că ele sunt singurele care știu ce tip de pregătire este necesară.

În plus, ministrul Muncii este de părere că în România, cetățenii se califică pentru diverse meserii în funcție de ce consideră statul, iar acest lucru nu este normal.

„Avem locuri de muncă de oferit dar nu avem oameni care să vină la treabă. Alba Iulia, astăzi, la discuţie cu mediul de afaceri. Încerc câteva explicaţii, eu ştiind că la ANOFM sunt înregistraţi şomeri indemnizaţi/neindemnizaţi, oameni în căutarea unui loc de muncă.

În România, se califică oameni pentru diverse meserii după cum crede statul că trebuie. Nu este normal. Banii de formare trebuie să ajungă la firme şi ele să îi gestioneze. Acestea ştiu cel mai bine ce tip de pregătire le este necesară viitorilor angajaţi, când şi cum trebuie făcută.

Ele vor urmări ca formarea să se facă bine pentru că au interesul să aibă forţă de muncă competitivă”, a scris luni seara, pe Facebook, ministrul Muncii.

Nu există mobilizare la AJOFM

Ministrul a mai precizat că în cadrul Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă nu se vede mobilizare și că acest lucru denotă faptul să nu sunt conectate la schimbările de pe piața muncii.

„După toate semnalele pe care le-am dat despre nevoia de schimbare radicală a abordării, nu văd o mobilizare din partea AJOFM-urilor pentru a se implica activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, pentru a prelua imediat informaţii de la angajatorii care au locuri de muncă şi pentru a căuta cu determinare să le găsească persoane interesate şi apte să muncească.

Se comportă exact ca cineva care nu va putea răspunde niciodată unui mediu concurenţial. Fac strictul necesar la acest capitol. Nu văd că AJOFM-urile sunt conectate la schimbările din piaţa muncii”, a arătat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a mai notat că AJOFM pare că vrea să se transforme în agenție de plăție de plăți.

„Cu tot cu gestionarea (bună, altminteri) a măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatori din această perioadă, ANOFM parcă vrea să se transforme în agenţie de plăţi. Nu cred că la acest lucru trebuie să se rezume.

Oamenii trebuie să aibă reală încredere că, dacă bat la uşa AJOFM, aici sigur există şanse reale să îşi găsească un loc de muncă. O să cer să vorbim mai mult despre ce locuri de muncă şi-au găsit oamenii prin AJOFM.

România are nevoie să se muncească. Cele două părţi – angajaţi şi angajatori – chiar sunt parteneri; sunt aici pentru ca acest lucru nu numai să se audă, dar să se şi întâmple”, a mai precizat ministrul Muncii.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea.