Ministrul muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru, aflată între o vizită de lucru în județul Alba, a declarat cu puțin timp în urmă că pensiile se vor majora începând cu 1 septembrie anul acesta. Violeta Alexandru a punctat faptul că în urma evaluării făcute de către Finanțe, se va putea vedea exact cu cât se majorează pensiile și care este calendarul de majorare. Ministrul a dat asigurări ferme că aceste pensii vor fi majorate pentru a acoperi nevoile pensionarilor.

„Pensiile vor crește, este și o obligație și o determinare pe care o avem, ca, în pofida situației generate de pandemie, cu efect direct asupra economiei, să facem ce trebuie făcut pentru ca românii să aibă pensiile crescute de la 1 septembrie și acesta este un angajament ferm pe care Guvernul îl face.

Mai avem câteva zile până când Ministerul Finanțelor va termina evaluarea și aștept ca Ministerul Finanțelor să ne pună la dispoziție evaluarea necesară cu privire la încasările în buget în această perioadă deosebit de dificilă din economie și, funcție de ceea ce găsim, cu toată transparența, vom explica ce se poate face, în ce calendar și așa mai departe. Vă spun doar că ne preocupă în mod real creșterea pensiilor și vor crește cu siguranță, pentru că ne dăm seama de nevoile pe care le au pensionarii de a-și acoperi toate cheltuielile necesare”, a precizat Violeta Alexandru.

Ce spune Premierul Orban despre majorarea punctului de pensie

Premierul Ludovic Orban, a declarat luni că, în cursul acestei săptămâni, ar urma să fie finalizată analiza privind majorarea punctului de pensie.

„Obiectivul Guvernului pe care îl conduc este să majoreze pensiile, dar această majorarea se va face pe baza unor analize extrem de serioase. Este vorba de raportul privind starea economiei şi a bugetului, raportul la şase luni care trebuie prezentat de Ministerul Finanţelor, în conformitate cu legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

De asemenea, al doilea element de analiză îl reprezintă prognozele pe care le vor face pe de-o parte Comisia de prognoză, care este în subordinea Guvernului, pe de altă parte, prognozele privind evoluţia economiei care sunt formulate de instituţii internaţionale. (…) În funcţie de aceste evoluţii vom stabili care este procentul cu care vom face majorarea. (…) Ne dorim creşterea pensiilor, dar această creştere să poată să fie susţinută nu numai în anul acesta, dar şi în anii următori”, a afirmat Orban, la sediul PNL.

Premierul a adăugat că deocamdată nu are nicio opinie cu privire la procentul cu care ar trebui să fie majorate pensiile, subliniind că aşteaptă analizele, studiile de impact şi prognozele.