Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, este nemulţumită de faptul că numărul şomerilor din România care nu scade de ani de zile, în pofida ofertelor de muncă făcute de angajatori.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, ministrul vorbeşte despre discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii mediului de afaceri la Slobozia, dar şi despre posibile soluţii la problema şomerilor, cum ar fi posibilitatea de a permite participarea la cursuri de formare pentru cei cu doar 4 clase, pentru mai multe calificări.

„Astăzi la Slobozia. 5000 beneficiari de șomaj tehnic, 20 milioane lei. 2000 dintre ei beneficiari ai măsurii de susținere a 41,5% din salariul angajatului. Problema rămâne numărul șomerilor (4300 la zi) care nu scade de ani de zile. În pofida ofertelor de muncă; multe-puține dar sunt. Mă tot gândesc la soluții, printre altele și la posibilitatea de a permite participarea la cursuri de formare pentru cei cu doar 4 clase, pentru mai multe calificări (sunt foarte puține standarde ocupaționale pentru cei cu 4 clase: îngrijitor spații verzi, operator deratizare, ajutor bucătar, agent de curățenie). Să le creștem și acestor oameni șansele de a-și găsi un loc de muncă. Pentru că acesta este obiectivul meu, oamenii să muncească în România.

Mediul de afaceri reclamă nevoia de sprijin în contextul secetei, dat fiind specificul agricol al zonei. Sunt cereri pe care le voi transmite și colegilor mei de la ministerele de resort. Perioada noiembrie-martie este cea mai dificilă în agricultură iar anul acesta cu atât mai mult.

La Casa de Pensii, din păcate, persistă ghișeul la care pensionarul așteaptă aplecat. Așa e natura clădirii/construcției care nu permite un spațiu cu mese și scaune, mi s-a spus. Nu voi renunța la acest proiect – foarte apreciat când pensionarii intră în casele de pensii din București. Întârzieri în soluționarea dosarelor nu sunt. Urmăresc în fiecare casă de pensii; vreau să ajungem la zero întârzieri peste tot. Am preluat o serie de probleme privind soluționarea pensiilor comunitare în legătură cu Portugalia. Nu sunt multe dar nu mă implic funcție de număr. Voi intra în contact cu autoritățile responsabile de acolo”, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.

„Eu încurajez munca şi sunt în continuare nemulţumită de ANOFM că nu se implică suficient”

Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când ministrul Muncii se referă la lipsa de interes a şomerilor faţă de locurile de muncă oferite de mediul privat. Violeta Alexandru sublinia joi, după o vizită la Alba Iulia, că o întristează faptul că angajatorii nu găsesc persoane interesate să lucreze.

„Ştiu că este nevoie de sprijin pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă dar sunt tentată să îi ajut să fie cât mai puţin dependenţi de indemnizaţia de şomaj. Mai degrabă, aş susţine recalificarea lor imediată, i-aş susţine cu tot ceea ce trebuie pentru a-şi găsi, în cel mai scurt timp, un loc de muncă. Oamenii trebuie să fie în activitate. Sindicatele ar trebui să susţină această abordare. Parcă aud vocea angajatorilor din Alba Iulia (unde am fost recent), care îmi spuneau că au de muncă dar că nu găsesc persoane interesate să lucreze. Eu încurajez munca şi sunt în continuare nemulţumită de ANOFM că nu se implică suficient. Asistă pasivă la o realitate care pe mine personal mă întristează: angajatori care caută muncitori”, preciza, joi, Violeta Alexandru pe Facebook.