Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat, miercuri, că invazia Rusiei în Ucraina a produs o creștere bruscă a prețurilor la alimente și energie, care contribuie la încetinirea creșterii economice.

„Acesta este un mediu plin de riscuri, atât în ceea ce privește inflația, cât și potențialele încetiniri”, a declarat Yellen în cadrul unei conferințe de presă.

Perspectivele economice la nivel global sunt incerte

„Perspectivele economice la nivel global sunt dificile și incerte. Iar prețurile mai mari la alimente și energie au efecte stagflaționiste, și anume deprimarea producției și a cheltuielilor și creșterea inflației în întreaga lume”, a spus Yellen, porivit AP News.

Comentariile ei au fost făcute în contextul în care oficialii americani și alți oficiali au prezentat un plan de mai multe miliarde de dolari pentru a aborda problema securității alimentare, un pericol cheie cu care se confruntă o economie mondială din ce în ce mai fragilă. Statele Unite, mai multe bănci de dezvoltare globală și alte grupuri au colaborat la acest efort.

Trezoreria SUA a anunțat că mai multe bănci de dezvoltare „lucrează rapid pentru a-și pune la dispoziție finanțarea, angajamentul politic și asistența tehnică” pentru a preveni foametea provocată de război, creșterea costurilor alimentelor și daunele climatice asupra culturilor.

Sprijin de zeci de miliarde de euro

Zeci de miliarde de euro vor fi alocați pentru sprijinirea fermierilor, rezolvarea crizei de aprovizionare cu îngrășăminte și dezvoltarea terenurilor pentru producția de alimente, printre altele.

Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) va contribui cu fonduri pentru a ajuta Afganistanul și Sri Lanka, iar Banca Africană de Dezvoltare va folosi 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta 20 de milioane de fermieri africani, potrivit Trezoreriei SUA.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Interamericană de Dezvoltare, Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă și Banca Mondială vor contribui, de asemenea, cu zeci de miliarde în lunile și anii următori pentru a sprijini producătorii de alimente și pentru a rezolva problemele legate de lipsa de aprovizionare.

Planul vine în urma întâlnirii din aprilie dintre secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi liderii FMI şi Băncii Mondiale, unde oficialul american a cerut statelor dezvoltate să ajute la combaterea crizei de securitate alimentară mondială.

Rusia și Ucraina produc o treime din aprovizionarea cu grâu la nivel mondial, iar pierderea de produse de bază din cauza războiului a dus la creșterea prețurilor la alimente și la incertitudinea cu privire la viitorul securității alimentare la nivel global, în special în țările sărace.