Joe Biden, mesaj de forţă pentru Finlanda şi Suedia: Statele Unite vor fi alături de aceste ţări pe perioada procesului de aderare

„Salut călduros şi susţin puternic deciziile istorice ale Finlandei şi Suediei de a deveni membre NATO şi aştept să colaborez cu membrii Congresului SUA şi cu aliaţii noştri din NATO pentru a aduce rapid Finlanda şi Suedia în cea mai mare alianţă defensivă din istorie.

(…) Alianţa Nord-Atlantică garantează securitatea a un miliard de oameni în Europa şi în America de Nord, fiind unită în angajamentul comun faţă de principiile democratice şi faţă de viziunea noastră asupra păcii şi prosperităţii în Europa şi în lume.

Iar angajamentul meu faţă de NATO şi faţă de Articolul 5 este extrem de puternic”, a declarat Joe Biden, miercuri seară, într-o conferință de presă postată pe website-ul oficial al Casei Albe.

„Finlanda şi Suedia sunt parteneri loiali ai Statelor Unite de mult timp. Prin aderarea la NATO, vor consolida cooperarea noastră în domeniul apărării şi vor aduce beneficii pentru întreaga Alianţă transatlantică.

Împreună cu aliaţii noştri din NATO, Statele Unite vor menţine activităţile intense la nivel de exerciţii militare şi prezenţă în regiunea Mării Baltice.

Pe durata analizării cererilor de aderare la NATO, Statele Unite vor colabora cu Finlanda şi Suedia pentru a rămâne vigilenţi la orice ameninţări asupra securităţii noastre comune şi pentru a împiedica şi contracara agresiuni sau ameninţări cu agresiuni”, a explicat președintele american.

Amintim faptul că Joe Biden va avea o întâlnire oficială, joi după-amiază, la Casa Albă, cu președintele finlandez Sauli Niinisto și cu premierul suedez Magdalena Andersson.

Joe Biden, întâlnire oficială cu preşedintele Finlandei şi premierul Suediei

La întâlnirea respectivă, Joe Biden, Sauli Niinisto și Magdalena Andersson „vor discuta despre candidaturile Finlandei şi Suediei la NATO şi despre securitatea europeană” şi despre „sprijinul pentru Ucraina”, a explicat, marți dimineața, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Joe Biden i-a invitat la Casa Albă pe cei doi lideri europeni după ce Parlamentul Finlandei a votat, marţi dimineața, în favoarea aderării la NATO, cu o majoritate de peste 95%, ceea ce permite trimiterea candidaturii oficiale la sediul organizaţiei, relatează agenția de presă AFP.

De asemenea, luni după-amiază, Suedia şi-a anunţat oficial candidature sa la NATO, Magdalena Andersson evocând o „nouă eră” pentru ţara sa.

Prin întâlnirea oficială de joi după-amiază, preşedintele american marchează sprijinul său pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianţa Atlanticului de Nord.