Joe Biden, președintele SUA, a denunţat duminică, 15 mai, „ura care rămâne o pată pe sufletul Americii”,  la doar o zi după atacul armat rasist soldat cu 10 morţi, în majoritate afro-americani, într-un supermarket din Buffalo, statul New York, potrivit AFP şi Reuters.

Cuvinte grele adresate de Je Biden

„Un pistolar solitar echipat cu arme de război şi cu sufletul plin de ură a omorât cu sânge rece zece persoane nevinovate”, a spus preşedintele american în cadrul unei ceremonii organizate la Washington în memoria celor 563 de poliţişti ucişi în exerciţiul funcţiunii pe parcursul ultimului an.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a combate ura ce rămâne o pată pe sufletul Americii”, a adăugat acesta, potrivit AFP.

”Investigăm acest incident atât ca infracţiune motivată de ură, cât şi ca un caz de extremism violent motivat rasial”, a declarat după atac Stephen Belongia, agent special al FBI din Buffalo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Autorul atacului, un tânăr de 18 ani

Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a declarat duminică pe ABC News că autorul atacului – Payton Gendron, un tânăr de 18 ani care s-a predat la scurt timp după fapte – se afla pe „radarul” autorităţilor de mai multă vreme, „în legătură cu ceva ce a scris în timp ce era liceu”. Hochul nu a dat alte detalii.

Gendron şi-a transmis atacul în direct pe platforma Twitch, iar sâmbătă a circulat pe internet un „manifest” de 180 de pagini care ar fi scris de acesta referitor la ‘The Great Replacement Theory’, conspiraţie conform căreia albii vor fi înlocuiţi cu minorităţi, atât în SUA cât şi în alte ţări.

La prima apariţie în faţa judecătorilor, tânărul a indicat că pledează „nevinovat”.

Pedeapsa maximă pentru crimă cu premeditare, fapta de care este acuzat, este de închisoare pe viaţă fără posibilitate de eliberare, statul New York neaplicând pedeapsa capitală.

Tragedie în SUA

Cel puţin 10 persoane au fost ucise sâmbătă într-un magazin alimentar din Buffalo, statul New York (nord-estul Statelor Unite), în timp ce un bărbat înarmat a deschis focul, a informat cotidianul local The Buffalo News, citând surse din poliţie, relatează AFP.

”Zece persoane au fost ucise de un bărbat care purta o vestă antiglonţ şi era înarmat cu o puşcă de mare putere, iar alte trei au fost rănite, dintre care două foarte grav”, a indicat ziarul, citând un oficial din poliţie la locul tragediei şi o altă sursă apropiată poliţiei.

Bărbatul acuzat de uciderea a 10 persoane într-un supermarket din Buffalo, New York, sâmbătă, ar fi fost motivat de o teorie a conspirației care a stimulat recentele atacuri mortale împotriva evreilor, printre altele, transmite JTA.

Un manifest online atribuit lui Payton Gendron, în vârstă de 18 ani, explică faptul că atacul a fost motivat de teoria conform căreia un val de imigranți ar elimina populația albă din țările occidentale. Manifestul mai spune că evreii sunt adevărata problemă, dar că „se poate face față în timp”.